Formuesskatten vil i praksis øke, det blir dyrere å ha bolig og langt mindre penger å tjene på utleie. I Huseiernes Landsforbund ser man mørkt på utvalgets skatteforslag.

– Det er helt ufattelig. Jeg gruer meg. Dette kommer til å bli en svart dag, sa direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til NRK noen få timer før Scheel-utvalget skulle legge fram sine forslag.

Scheel-utvalget har vært ledet av administrerende direktør Hans Henrik Scheel i Statistisk sentralbyrå. Det legger fram sin rapport for finansminister Siv Jensen (Frp) klokka 10 tirsdag formiddag. Utvalget foreslår omfattende endringer av skattesystemet og vil i motsetning til regjeringen beholde formuesskatten, gjøre det billigere å ha aksjer og dyrere å ha bolig.

Utvalget forslår at ligningsverdien av nordmenns eiendommer jekkes opp kraftig. Boligskatten øker, og også skatt av hytter og bolig nummer to og tre vil få økt beskatning, ifølge NRK.

Eiendom og forbruk

Selv om Scheel-utvalget beholder formuesskatten, øker personskatten i den foreslåtte modellen. Skatten på bruttoinntekten før fradrag legges om og erstatter systemet med toppskatt, ifølge NRK.

Hovedgrepet fra utvalget er å vri beskatningen bort fra arbeid og bedrifter over til eiendom og forbruk.

Dermed blir det også dyrere å ha huslån. Utvalget foreslår å redusere rentefradrag på lån fra 27 til 20 prosent, skriver Dagsavisen. Det kommer som en følge av at utvalget foreslår å senke skatten på bedriftenes overskudd, selskapskatten, fra 27 til 20 prosent. Selskapsskatten er nå betraktelig høyere i Norge enn i andre europeiske land.

Samtidig foreslår Scheel-utvalget å senke formuesbeskatningen av aksjer ved at verdien settes til 80 prosent og ikke 100 prosent som i dag, noe som skal gjøre investeringer i aksjer og bedrifter mer attraktivt enn i dag.

– Sprengstoff

– Det er mye politisk sprengstoff i disse forslagene, så det kommer til å bli en heftig debatt om utvalgets forslag, fastslår NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Han mener det helt opplagt ligger an til politisk strid om forslaget og viser blant annet til at det var den rødgrønne regjeringen som nedsatte utvalget som nå blant annet foreslår å beholde formuesskatten.

– Med Høyre-Frp-regjeringen vi har i øyeblikket, skjønner alle at et forslag som går ut på å beholde formuesskatten, å øke formuesbeskatningen av egen bolig, og også å beskatte utleieboliger, vil være veldig kontroversielt. Også alle de forslagene utvalget kommer med om å fjerne pendlerfradrag, fagforeningsfradrag, skattefordeler i Nord-Norge og så videre, vil gjøre at veldig mange interessegrupper melder seg og er kritiske, sier Takvam.

Delutredninger

Etter at finansminister Siv Jensen har mottatt utvalgets rapport, er neste skritt en omfattende høringsrunde. Deretter venter trolig nye delutredninger.

– Jeg tror regjeringen vil si at den trenger nye delutredninger av elementer i dette forslaget, for eksempel om hvordan forslagene som berører skatt på bolig vil slå ut i det norske boligmarkedet. Hva vil det bety for leiemarkedet at utleieboliger skal beskattes fullt ut selv om de utgjør under halvparten av boligen? spør Takvam, som tror det vil ta et par år før regjeringens konklusjon er klar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også:  Heier på økt boligskatt

 

- Timingen er ikke spesielt god nå


Høyre og Ap vil ha bredt skatteforlik