Idag la Scheel-utvalget frem sin rapport, med forslag til nytt skattesystem.

- Oppdraget til Scheel-utvalget har vært å foreslå hvordan bedriftsbeskatningen i Norge kan sikre et internasjonalt konkurransedyktig næringsliv. Da er det merkelig at man foreslår en betydelig skatteskjerpelse for finansnæringen, som er næringslivets blodomløp, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Ifølge ham trenger Norge trenger en reduksjon av selskapsskatten for å sikre ny vekst og styrke konkurransekraften.

Kreutzer mener imidlertid at det ikke er riktig at skattereduksjonen skal gå utover boligeiere og husholdninger.  

- I stedet kan vi nå få en debatt om urealistiske skatteskjerpelser på bolig. Det burde ha gått an å redusere skattenivået for næringslivet uten at hele regningen skal skyves over på boligeiere og husholdninger, sier han.

«Vil måtte betales av kundene»

- Skatt på rentemargin og moms på finansielle tjenester vil måtte betales av kundene. Det vil også svekke norsk finanssektor, gi konkurransevridning i favør av utenlandske aktører, og svekke næringens mulighet til å finansiere vekst og sysselsetting i næringslivet, sier Kreutzer.

Ifølge Kreutzer er det feil av Scheel-utvalget å øke skatten for finansnæringen gjennom rentesats og moms på forsikringspremie, når utgangspunktet var å redusere næringslivsbeskatningen.

- Scheel-utvalget viser selv til at finansnæringen er den fastlandsnæringen som betaler mest i skatt både i kroner og i relative tall. Det er derfor merkelig at de velger å foreslå betydelige skatteskjerpelser for finansnæringen. Når utgangspunktet for utvalget har vært å redusere næringslivsbeskatningen, blir det feil når de svarer med å øke skatten for finansnæringen gjennom renteskatt og moms på forsikringspremie, sier Kreutzer.

Tiltrekke kapital og næringsvirksomhet

Direktøren mener likevel at skatteutvalget har gjort riktig i å foreslå reduksjon av bedriftsbeskatningen.

- Hele utgangspunktet for Scheel-utvalget var å foreslå endringer i bedriftsbeskatningen, for å gi Norge bedre konkurransekraft og for å tiltrekke seg kapital og næringsvirksomhet. Det er antagelig både riktig og viktig å redusere bedriftsbeskatningen kraftig, slik utvalget har foreslått, sier Kreutzer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Slik skal skattelettelsene betales

Vil øke merverdiavgiften

Ny toppskatt slår inn på 140.000

- De legger seg ut med samtlige politiske partier