Schibsted Media Group har lagt inn et betinget bud på den den svenske eiendomsvertikalen Hemnet, opplyses det i en melding fredag.

Budet gjelder hele selskapet som i dag eies av Swedbank Fastighetsbyrå (34%), Mäklarsamfundet (25 %), Fastighetsmäklarförbundet FMF (25 %) og Svensk Fastighetsförmedling (16%).

«Budet er et ledd i Schibsteds langsiktige strategi om å modernisere markedet for digitale boligannonser i nært samarbeid med Sveriges eiendomsmeglere», heter det.

50 prosent av aksjene

Schibsted opplyser at Fastighetsbyrån og Svensk Fastighetsförmedling har akseptert budet, noe som gir Schibsted 50 prosent av aksjene i Hemnet. Budet er kommunisert til øvrige eiere.

Et vilkår for budet er blant annet at Schibsted får kjøpe alle aksjer i Hemnet og at Konkurrensverket godkjenner oppkjøpet. Budet verdsetter Hemnet til en selskapsverdi (EV) på 1.500 millioner på 100 prosent basis.

Schibsted vil finansiere kjøpet gjennom eksisterende lånefasiliteter. Selskapet opplyser at det foreligger ingen planer om å utstede nye aksjer på nåværende tidspunkt.

«Hemnet er et veldrevet selskap med en meget sterk markedsposisjon på tett opptil 100 prosent av boliger for salg i Sverige, som på en svært god måte styrker og komplementerer Schibsteds rubrikkportefølje i landet. Schibsted har vid ekspertise innen utvikling av online rubrikktjenester og digitale medier og blir en kvalifisert, stabil og fremtidsrettet eier», heter det.

Nøytral eier

Schibsted vil være en nøytral eier uten koblinger til enkeltstående eiendomsmeglere, og vil forvalte og videreutvikle Hemnet uten særinteresser og i samarbeid med hele eiendomsmeglerbransjen, opplyses det videre.

Hemnet hadde en omsetning på 119 millioner svenske kroner og ebitda på 26 millioner kroner i 2013. Omsetning i 2014 var 162 millioner med en ebitda 34 millioner. Det vises videre til at Hemnet fakturerer boligselger direkte og fakturasummen deles 50/50 mellom Hemnet og eiendomsmegler.

«Det er ventet god vekst og synergier med Blocket Bostad. Finn Eiendom i Norge har dobbelt så store inntekter som Hemnet i et marked med halvparten av befolkningen», skriver Schibsted.

Strategisk viktig

Et kjøp av Hemnet vil intensivere den fremgangsrike satsingen på eiendomsmarkedet som Blocket startet med lanseringen av Blocket Bostad i 2011.

- Satsingen på Blocket Bostad har vært strategisk viktig for oss. Vi har lært å kjenne eiendomsmeglingsbransjen, bygget verdifulle relasjoner med meglerne og utviklet en veldig god eiendomsvertikal. Jeg er stolt over hva teamet har oppnådd på så kort tid. Samtidig konstaterer vi at Hemnet har en spesielt sterk stilling i det svenske markedet, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted i en kommentar.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.