EU-lederne møtes torsdag for å avgjøre om en ny runde med strammere sanksjoner mot Russland skal iverksettes. De nye sanksjonene innebærer blant annet at transatlantisk samarbeid om oljeleting i arktiske farvann forbys.

Amerikanske og europeiske selskaper får dermed ikke samarbeide om å lete etter olje i de dype arktiske sjøområdene eller i oljesandområder i Russland.

Det er Bloomberg som melder dette, basert på intervjuer med tre anonyme amerikanske tjenestemenn. De ønsker ikke å bli navngitt, fordi tiltakene ikke er offentlige.

Rammer hardt

Dersom de nye tiltakene iverksettes vil det ramme russisk økonomi hardt. Vladimir Putin og hans regjering har satt sin lit til at olje- og energiindustrien skal drive den økonomiske veksten.

Tetter smutthull for Seadrill

John Fredriksen-eide Seadrill vil også rammes av de  nye sanksjonene. Seadrill tirret både amerikanske og europeiske ledere da selskapet i juli plasserte riggen West Alpha i russisk farvann. Nå tettes smutthullene i de tidligere sanksjonsrundene som åpnet for dette, ifølge Bloomberg.

Irriterte både EU og USA

Seadrill la seg også ut med både EU og USA da selskapet signerte seks kontrakter med Rosneft 29.juli, dagen før den foreløpig siste runden med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt.

Ifølge Bloomberg reagerte både amerikanske og europeiske tjenestemenn på avtalen, og mente det var å handle stikk i strid med det som var hensikten bak sanksjonene: Å fryse Russlands utvinning i Arktis.

Seadrill-aksjen var en av aksjene som falt da nyheten om sanksjonene kom 30. juli, fordi markedet var usikre på om sanksjonene ville ramme også dette selskapet. I dag kan investorene få svar.

Også Statoil rammes

Også Statoil kan bli rammet av sanksjonene. Statoil har flere samarbeidsprosjekter med Rosneft som kan bli forsinket dersom de nye sanksjonene blir satt igang.

Les: Tror Russland-sanksjonene iverksettes fredag

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.