Seadrill var den suverene børstaperen på Oslo Børs onsdag. Nesten en tredjedel av aksjeverdien forduftet i løpet av det som var den svakeste dagen på Oslo Børs på lang tid.

Dermed fortsetter John Fredriksens formue å synke i børsfallet som sendte Oslo Børs videre ned onsdag. Fire av de ti selskapene som topper listen over taperaksjene inngår i Fredriksen-gruppen.

Taperlisten toppes av boreentreprenørselskapet Seadrill med et kursfall på 29,08 prosent.

Deretter følger oljeserviceselskapet Archer med minus 13,75 prosent.

Tørrlastrederiet Golden Ocean Group falt nye 10,29 prosent og Sevan Drilling 9,51 prosent. I tørrlastmarkedet var det enda en ny «all time low»-notering onsdag med et fall på 1,4 prosent til 358 poeng i Baltic Dry-indeksen.

I Seadrill er aksjekursen mer enn halvert siden siste handledag i desember ifjor. Bare i dette selskapet har Fredriksen et urealisert tap på 1,9 milliarder kroner etter de 15 første handledagene i år.

I Frontline har rederen og investoren i samme periode sett papirformuen bli redusert med 3,3 milliarder kroner.

Utfordrende

Riggselskapet Seadrill, hvor John Fredriksen kontrollerer i underkant av en fjerdedel av aksjene, står overfor en ekstremt utfordrende markedssituasjon som følge av det dramatiske fallet i oljeprisene.

Riggmarkedet er preget av et enormt overskuddstilbud, som bare ligger an til å bli verre fremover, ettersom flere nybygg som ble besluttet bygd på høye oljepriser nå blir levert.

Resultatet kan ses tydelig på riggaksjene på Oslo Børs:

  • Seadrill er ned over 80 prosent de seneste tolv månedene, og ned over 50 prosent hittil i 2016. Onsdag sluttet aksjen på 14,44 kroner. For drøye to år siden kostet den over 270 kroner.
  • Fred. Olsen Energy er ned over 60 prosent de seneste 12 månedene, og ned over 30 prosent hittil i 2016. Onsdag sluttet aksjen på 23,80 kroner. For to år siden kostet den rundt 240 kroner.
  • Odfjell Drilling er ned rundt 55 prosent siden de seneste tolv månedene, og ned ni prosent hittil i 2016. Onsdag sluttet aksjen på 4,51 kroner. Da selskapet gikk på børs i 2013, var aksjen nesten verdt det tidobbelte.

Rigganalytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier påpeker at egenkapitalen kun utgjør rundt ti prosent av selskapsverdien i Seadrill, og at store svingninger i aksjen dermed har forholdvis lite å si for selskapets samlede verdsettelse.

Daul er imidlertid klinkende klar på hva de store kursfallet indikerer:

- Det er et tegn på at man går mot en restrukturering, sier han.

80 prosent rente

ABG-analytikeren viser også til at Seadrills obligasjonslån som forfaller i andre kvartal 2017 for øyeblikket handles til en rente på 80 prosent.

- Det viser at de som handler obligasjoner er bekymret for hvordan selskapet skal håndtere forfallet. Man må få på plass en slags refinansiering, men i dette tilfellet er det imidlertid en total restrukturering av balansen som trengs, sier han.

ABG-analytikeren går ut fra Seadrill-ledelsen har vært fullt klar over at de må finne en løsning, og at man trolig holder på med å legge en plan for øyeblikket.

Nyhetsbyrået TDN Finans meldte onsdag at det amerikanske meglerhuset Bank of America Merrill Lynch har nedgradert Seadrill-aksjen til underperform.

Lukas Daul er ikke alene om å være negativ til Seadrill-aksjen. På en oversikt fra Bloomberg er tolv av analytikerne som har gitt oppdateringer så langt i år negative til Seadrill-aksjen, blant dem Goldman Sachs, Carnegie og Danske Bank. Fem meglerhus er nøytrale, og vil ikke anbefale investorene å gjøre hverken det ene eller andre, mens én analytiker, Morningstar, står oppført med en kjøpsanbefaling.

Seadrilll var største taper med et kursfall på 29 prosent på Oslo Børs onsdag, mens hovedindeksen var ned 4,7 prosent.

Les også:

Bunnen var nådd spådde «eksperter» igår, ja veldig dnPlus

Har tapt 100 millioner dnPlus

- Ikke selg alt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.