Norske banker har fått krass kritikk fra utenlandske aktører som mener at norske pengemarkedsrenter blir manipulert.

Nibor-renten er den viktigste renten i det norske pengemarkedet. Den skal vise hva en bank krever i rente for å gi et usikret lån til en annen bank. Nibor-renten spiller en så viktig rolle i store og viktige markeder at selv små endringer i renten gir store utslag.

I et brev til Finanstilsynet ifjor sommer peker Norges Bank på at dersom Nibor-renten øker med bare 0,01 prosentpoeng (ett basispunkt), vil årlige rentebetalinger i markedet for rentederivater øke med 580 millioner kroner.

Nå viser det seg at det er seks personer som bestemmer den viktigste renten i det norske rentemarkedet, de overvåker markedet og de skal selv avdekke juks dersom renten blir manipulert, skriver Dagens Næringsliv.

DNB bekrefter imidlertid til DN at det er Olav Gunnes som leder gruppen. Andre medlemmer i denne styringsgruppen er også sentrale i handel med renter, bekrefter ulike banker.

Olav Gunnes i DNB er sjefmegler i norske kroner, og banken opplyser at han jobber i en avdeling som handler både renter og norske kroner. Gunnes melder også inn Nibor-renten på vegne av DNB.

Seks personer i seks banker
DNB avgjør nivået på denne renten sammen med Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, SEB og Swedbank.

DN har også vært i kontakt med de andre bankene.

I en rekke brev mellom triangelet Finansdepartementet, Finanstilsynet og Norges Bank påpekes svakheter i kontrollen og overvåkning av dagens Nibor-system.

FNO mener det er naturlig at det er bankene selv som sitter i Finans Norges styringsgruppe for Nibor, som fører tilsyn med at regelvekret overholdes, samtidig som gruppen har mottatt mistankene om manipulasjon.

«Styringsgruppen har flere funksjoner, jf. Nibor-reglene pkt. 5, så det er ikke tvil om at denne gruppen må bestå av NIBOR-bankene selv», skriver FNO-direktør Jan Digranes i en epost til Dagens Næringsliv.

Nibor-reglene sier blant annet at styringsgruppen bestemmer hvordan regelverket rent praktisk skal gjennomføres. Den vurderer også søknader fra andre banker som vil være med på å fastsette den viktige renten.

Les hele saken og Terje Erikstads kommentar "Upassende nøkkelrente" i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Les også: Rentetriksing

Slik vil Sigbjørn Johnsen hindre norsk rentetriksing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.