- Alle som jobber med oljevern har fått et løft etter BP-ulykken i Mexicogulfen, sier gründer Lars Andre Solberg i Aptomar. Som student ved kybernetikk ved NTNU i Trondheim laget han en løsning basert på infrarød sensorteknologi for å oppdage oljesøl.

- Tommelfingerregelen er at 90 prosent av volumet av oljesølet finnes på bare 10 prosent av arealet. Vi måler tykkelsen av oljesølet, slik at innsatsen kan skje der resultatet får størst virkning, sier Solberg. De to siste årene er det blitt solgt 20 installasjoner. Systemet koster 2,2 millioner kroner. Det har kostet tre år og 15 millioner kroner å utvikle ”oljesølradaren.”

- I år vil vi omsette for i underkant av 60 millioner kroner. Budsjettet for neste år er 75 millioner.

Markedet er oljerigger og kystvern.

- Utslipp er uunngåelig i det lange løp. Uansett om utslippet er stort eller lite gjelder det å oppdage det så raskt som mulig. Vi merker at selskapene er blitt mer klar over risikoen og konsekvensene av oljeutslipp, sier Solberg. Han har travle dager under Rio Oil&Gas.

-Brasil er vårt største marked i dag. Og siden vi er de eneste i verden som har utviklet et slikt system, har vi fått stor respons.Vi nærmer oss 30 kontrakter over hele verden, sier Solberg.

Aptomar er eiet av Solberg og medgründerne, Statoil Venture, ProVenture Seed, Investinor og NTNUTTO. På kundelisten er både Petrobras, Statoil og Dof.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.