Det amerikanske investeringsselskapet Kohlberg Kravis Roberts (KKR) har kjøpt norske Visma for 11 milliarder kroner. Selger er HgCapital, som beholder 17,7 prosent eierandel i det norske programvareselskapet.

- Vi er veldig glad for å ha et prestisjefylt, globalt selskap som KKR som ny investor i Visma, og ser frem til å fortsette veksten fremover med støtte fra KKR og HgCapital, sier administrerende direktør Øystein Moan i Visma i en kommentar.

Vekst, vekst, vekst
Og vekst har det vært. Britiske HgCapital investerte 82 millioner pund i Visma for fire år siden, og har i mellomtiden latt Visma vokse gjennom hele 25 oppkjøp og andre strategiske investeringer.

Siden overtakelsen i 2006 har Vismas ebitda-resultat økt med over 265 prosent, og it-selskapet ventes levere 865 millioner kroner i overskudd i 2010, heter det i meldingen fra selskapet. Også den organiske veksten har vært sterk.

I følge styreformann Gunnar Bjørkavåg er det vekst som er fokus også fremover.

- KKR er veldig innstilt på at Visma skal fortsette den vekststrategien som ligger, sier han til DN.no.

Visma ble avnotert fra Oslo Børs etter at HgCapital kjøpte opp selskapet i 2006. Fra børsverdien på rundt fire milliarder kroner, er selskapet nå verdt 11 milliarder.

- Det er klart at for å rettferdiggjøre prisen ligger det en forventning om kraftig vekst videre. Mentalt fortsetter veldig mye av kursen som er satt, sier Bjørkavåg, som fortsetter som styreformann i Visma. Øystein Moan skal lede selskapet videre.

Guru bak oppkjøpet
Det amerikanske oppkjøpsselskapet KKR, som overtar 63,5 prosent av aksjene, er ingen novise i private equity-sammenheng. Tvert imot. Selskapet står bak noen av verdens største oppkjøp, blant annet av kjente amerikanske selskaper som Playtex, Samsonite og Texaco.

Henry Kravis, mannen bak den ene K' en i Kohlberg Kravis Roberts regnes som en av verdens mes suksessfulle investorer og omtales som en guru og en legende i investorkretser.

Solid fortjeneste
Den norske satsningen har vært svært god butikk for det britiske investerringsselskapet HgCapital. Planen var å børsnotere Visma igjen på nyåret, men flere private equity-selskaper skal ha stått klare til å slå kloa i det norske programvareselskapet før et nedsalg.

Etter salget, som ble signert lørdag formiddag, har HgCapital en avkastning 3,7 ganger investeringene i Visma.

HgCapital er svært fornøyd med prestasjonene til Øystein Moan som har ledet selskapet i en årrekke, og styrelederen legger ikke skjul på at han er fornøyd med gevinsten selskapet nå realiserer.

- Strategisk sett er det svært fordelaktig for oss å realisere i kontanter deler av en stor investering til en attraktiv pris, samtidig som vi beholder eksponering i et veldig suksessfullt selskap i en sektor som sjefen har stor kunnskap om, sier Roger Mountford, styreleder i HgCapital Trust.

Visma har i løpet av de siste årene med aggressive, britiske eiere økt staben fra 2512 til 4200 ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.