Oslo tingrett mener tidligere derivatsjef i SEB Enskilda, Bjørn Sellæg ikke hadde rett til å overføre 11 millioner kroner fra Lars Ditlevsens klientkonto i meglerhuset til selskapet Geox som oppgjør for aksjer i 2001.

Det var først i 2008 at Ditelvsen tok ut stevning mot Sellæg og i ettertid stevnet han også meglerhuset SEB Enskilda for at pengene ble overført. Bjørn Sellæg har hele tiden ment at han måtte frikjennes for forholdet. Hvis Sellæg hadde opptrådt klanderverdig mente han at Ditlevsen måtte ta ansvaret selv fordi det var "bortfalt ved foreldelse og/passivitet/egen medvirkning/godkjennelse/egen opptreden", ifølge tilsvaret Sellæg sendte til retten i mai 2008.

Dette synet delte åpenbart ikke retten. Den er kommet til at selv om Sellæg hadde en vid fullmakt til å handle på Ditelvsens vegne, hadde han ikke rett til å beordre overføring av penger fra Ditlevsens konto i SEB til Geox.

Mener SEB må kunne lastes
Retten er også kommet frem til at SEB kan bebreides for at pengene ble overført. Retten konkluderer med at meglerhusets rutiner for utbetaling av klientmidler til dels bygget på skjønn. Selv om retten mener overførselen først og fremst skyldes Sellæg, så mener dommerne likevel at SEB må kunne lastes:

- Det var SEB som arbeidsgiver som hadde plassert Sellæg i en stilling som gjorde at skaden kunne skje. I dette tilfellet var det en nær sammenheng mellom Sellægs arbeidsoppgaver som mekler og gjennomføringen av den uriktige utbetalingen, skriver retten.

Retten dømmer Sellæg og SEB Enskilda til å solidarisk betale Ditlevsen 11 millioner kroner. I tillegg må de betale renter på tilsammen 5.722.073 kroner.

Både Sellæg og SEB Enskilda er dømt til å betale saksomkostninger til Ditlevsen. Sellæg er dømt til å betale 1.474.245 kroner, mens SEB er dømt til å betale 1.261.745 millioner kroner. Ifølge dommen skal de tilsammen ikke betale mer enn 1.474.245 kroner til Ditlevsen.

Tilsammen må dermed SEB og Sellæg betale over 18 millioner kroner til Ditlevsen. Sellægs egne omkostninger i saken er i tillegg på tilsammen 2.231.741 kroner. Av dette gjelder 687.500 kroner Sellægs egen tidsbruk, ifølge dommen.

Høyesterettsadvokat Arne Meltvedt, som representerte Ditlevsen i saken, sier til DN.no onsdag at han er fornøyd med utfallet av saken.

Vil anke
Bjørn Sellæg sier til DN.no onsdag kveld at dommen vil bli anket

- Jeg føler at dommen ikke reflekterte det som kom frem av både dokumentbevis og vitnebevis i retten. Dommen vil derfor vil bli anket, både på bevisvurdering og på lovanvendelse, sier Sellæg til DN.no.

Ifølge Sellæg ble det i retten lagt frem dokument- og vitnebevis som skilte seg vesentlig fra den opprinnelige politisaken mot ham. Sellæg mener de nye bevisene svekket Ditlevsens troverdighet.

- At dommen ikke drøfter hovedvekten av disse bevisene, men i hovedsak baserer seg på Ditlevsens endrede politiforkl#229 som i liten grad ble gjennomgått i retten, fremstår som veldig overraskende.

Sellæg håper nå at anken vil bli tatt til følge.

- Jeg ser frem til å få prøvd dette i en rett der det også finnes sakkyndige. Jeg tror det er helt nødvendig for at man skal få en riktig vurdering av de dokument- og vitnebevis som er kommet frem, sier Sellæg.

Vurderer dommen
SEB Enskilda opplyser til DN.no at selskapet nå vil bruke tid på å gå gjennom dommen.

"Dommen konkluderer med at SEB Enskilda som selskap ikke har opptrådt uaktsomt og at saken ikke var et resultat av svikt i kontrollrutinene. Vi registrerer at vi som arbeidsgiver er tillagt ansvaret for handlinger utført av en medarbeider som ikke lenger er ansatt hos oss. Vi vil nå gjennomgå dommen i detalj og deretter vurdere hvordan vi vil håndtere saken videre", skriver markeds- og kommunikasjonssjef i SEB Norge, Niklas Jernevad, i en e-post til DN.no onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.