Så langt har 2.400 seniorer spedd på pensjonen med totalt 1,3 milliarder kroner i lånet LittExtra. Men måten lånet er konstruert gjør at et slikt lån på én million kroner vil tredobles på 20 år og spise opp mesteparten av husets verdi, skriver Dagens Næringsliv i dag.

LittExtra er et lån som gis til personer over 60 år, uavhengig av inntekt, men med pant i bolig. Lånet er avdragsfritt og rentekostnadene legges fortløpende til lånet og spiser av boligverdien.

Lånet utbetales som et større engangsbeløp, som månedlig utbetalinger, eller en kombinasjon av disse.

Rente på rente
Konsekvensen av at rentene legges til på lånet, er at man også betaler rente på rentene. Dette fører til at lånet vokser i akselererende hastighet.

Eksempel: En 65-åring tar et «LittExtra»-lån på en million kroner i banken med pant i en nedbetalt bolig verdt fire millioner kroner. Da utvikler verdien på lånets størrelse og boligens verdi som i tabelen nedenfor, basert på gjennomsnittlig syv prosent rente og tre prosent verdistigning.



Kredittilsynet har godkjent produktet, men direktør Bjørn Skogstad Aamo stiller seg generelt skeptisk til lån der rentene legges til lånet.

- Renteakkumulasjon kan være forsvarlig dersom lånet er nokså lavt i forhold til boligverdien, men prinsipielt mener vi det er tryggest både for bank og kunde at lånerentene blir betjent til enhver tid, sier han til avisen.

Trygghet for lånetageren
LittExtra gir en forsikring om at låntager får lov til å bo i boligen helt til man dør. For dette betaler man en noe høyere rente. Lånet forfaller først når man flytter til sykehjem eller dør, og dersom boligens verdi da er lavere enn lånet, dekker banken tapet.

Flere av de store bankene har så langt valgt ikke å tilby denne typen produkt til sine kunder.

- Vi tilbyr ikke seniorlån, med utgangspunkt i at boligverdiene til tider svinger ganske mye - noe som kan føre til at kundene, arvingene og banken kan komme i en utilsiktet vanskelig situasjon, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor til Dagens Næringsliv.

Les også: Få vil ha tidenes laveste lånerente og - Bolig fortsatt en god investering

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.