Stakkars nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Enten forstår han ikke kritikken av regjeringens behandling av opsjonssaken i Hydro, eller han klarer ikke å formulere et forsvar. Hans holdning til opsjoner har de fleste forlengst fått med seg.

Meldingen om at to svensker og en danske sier nei takk til å fortsette i Hydros styre, burde gjøre Andersen og statsminister Jens Stoltenberg urolige. Børsdirektør Bente Landsnes´ konstatering overfor DN om at dette vil skape uro og tvil om statens håndtering av eierskap, understreker sakens alvor.

Ifølge en pressemelding fra Hydro, trekker svenskene Håkan Mogren og Lena Olving og danske Kurt Anker Nielsen seg fordi de «er sterkt kritiske til den norske stats vurderinger i forbindelse med styrets avvikling av opsjonsordningene i selskapet».

Nielsen vil, sammen med Hydros fungerende styreleder Elisabeth Grieg, inngå i StatoilHydros styre fra 1. oktober. De er åpenbart mindre statsskeptiske enn de to andre. Tidligere Ap-statsråd Grete Faremo blir sittende igjen som eneste aksjonærvalgte medlem som tar gjenvalg.

I en kommentar på departementets hjemmeside, sier Andersen at det «har vært nødvendig med en klar holdning fra statens side mht. opsjoner». Nettopp denne klare holdningen var utgangspunktet for at Hydros styre besluttet å avvikle opsjonsprogrammene. Næringsministerens kommentar er derfor helt på siden av saken.

Det er behandlingen av styrets avvikling som er hele poenget; den stilltiende aksept da departementet to ganger ble forhåndsorientert og den særdeles uelegante - for ikke å si brutale og ydmykende - avsettelsen av styreleder Jan Reinås.

Det er dette Andersen burde ha kommentert, men som han ikke vil eller klarer å si noe om.

Vi er mer overrasket over at Grieg og Nielsen fortsetter over i det enda sterkere statsdominerte StatoilHydro og at Faremo blir sittende, enn at de to svenskene forsvinner. Helst burde de alle ha protestert ved å følge Reinås ut da han ble sparket, men en sen og begrenset protest er bedre enn ingen protest.

For ledere som ønsker å gjøre styrekarriere, er det vel også en belastning å legge seg ut med en så stor eier som staten. Det kan sperre for mange interessante fremtidige verv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.