– Det har vært en eksplosjon i antall direktorater de siste årene. Det er en trend som har ridd samfunnet en del år, og vi må trekke i bremsen, sier han til Klassekampen.

Borten Moe legger fram programkomiteens forslag til nytt Sp-program fredag. Der tas det til orde for å legge ned Politidirektoratet for å få flere politifolk i operativ tjeneste, kunne Nationen fortelle torsdag. Men også andre statlige direktorater, som Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet, lever farlig, ifølge Sp-nestlederen.

– Du skal være veldig interessert i norsk statsforvaltning for å ha oversikt over alt som finnes. Jeg tar meg i å høre om direktorat jeg ikke visste om, og jeg ser på meg selv som medium pluss interessert, sier han til Klassekampen.

– Mindre kontroll

Ifølge Borten Moe brukes for mye penger i dag på kontroll og rapportering, og for lite til de som skal utføre jobbene. Løsningen er å overføre noen oppgaver til departementene, men også å fjerne en del av direktoratenes oppgaver.

– Vi skal ikke slutte med kontroll, men vi må gjøre mye mindre av det. Vi har gått fra et samfunn der du blir belønnet for å få til noe, til å bli et samfunn der du belønnes for kunne dokumentere at du ikke har gjort noe feil, sier han.

Stillingsstopp

Til Nettavisen sier Sp-nestlederen at programkomiteen også foreslår andre tiltak for å begrense byråkratiet.

– Vi har laget et omfattende kapittel som omhandler dette, og hvordan vi skal stoppe og snu denne utviklingen. Det mest dramatiske forslaget er stillingsstopp i staten, sier han.

– Vi har et byråkrati som eser ut under denne regjeringen, samtidig som det kuttes i tjenestetilbudet. At byråkratiet øker i så stor grad, fører også til en sterkere sentralisering av makten og et mer toppstyrt Norge. Dette går ut over tjenestene og tilliten på tjenestenivå og i folket. Nå er det på tide å si at nok er nok og sette krav slik at vi kan snu denne utviklingen.

Oppgjør med miljøorganisasjoner

Tidligere har Borten Moe varslet overfor Trønder-Avisa at programforslaget innebærer et oppgjør med miljøorganisasjoner.

– Altfor lenge har en ganske liten gruppe profesjonelle skråstrek statsbetalte miljøorganisasjoner fått definere hva som er «god latin». Det tar vi et voldsomt oppgjør med i vårt partiprogram, sier Moe.

Han mener at det er stadig flere «liksomdebatter, skinndebatter og tulledebatter» i klimaarbeidet.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: