Årsaken er at selskapet i større grad får inntektene sine fra kjøp og salg av skip og nybyggingskontrakter, snarere enn på rene transportoppdrag. Det skriver meglerhuset SEB Enskilda i en fersk oppdatering.

SEB Enskilda mener Golden Ocean-aksjen har kommet alt for langt ned - selv om man tar høyde for dårligere inntjening for tørrlastrederier.

Verdien av eiendelene til tørrlastrederiene er nært knyttet til utviklingen i ratene. Når ratene faller blir skipene mindre verdt og vice versa.

Etter en lang tid med oppgang, har ratene kommet ned og aksjekursene med dem. Golden Ocean har falt mer enn 30 prosent bare den siste uken. Men SEB Enskilda mener at selv om man kutter annenhåndsverdien av capesize-skipene med 15 prosent og panamax-skipene med 26 prosent, så er fallet overdrevet. Aksjen handles likevel med en uforklarlig rabatt på 24 prosent.

I dag ble det kjent at Golden Ocean selger et skip som er under bygging og tjener drøye 14 millioner dollar på det.

Les også: Rask forretning for Fredriksen

SEB Enskilda venter at rederiet vil gjøre flere slike klipp i fremtiden, noe som vil øke utbyttekapasiteten. Fra nå og frem til 2010 mener meglerhuset det John Fredriksen-dominerte rederiet kapasitet til å betale ut utbytte på 16,1 kroner per aksje.

SEB Enskilda er ikke alene om å mene at Golden Ocean har mye inne, til tross for magrere rater.

Buller aksjen
Meglerhuset Carnegie hadde før dagens melding fra Golden Ocean sendt ut en analyse der Golden Ocean får svært positiv anbefaling.

- Med utbytteavkasning som knapt kan matches i shippinguniverset, støttet av attraktive inntjeningsmultipler, tror vi Golden Ocean-aksjene ligger i løypa for å snu, skriver analytiker Lars Kalbakken i oppdateringen.

Etter en fantastisk opptur har ratene i tørrlastmarkedet falt den siste tiden, noe som har senket aksjekursene for tørrlastrederier som Golden Ocean.

Kutter kursmålet
Carnegie, som riktignok kutter sine egne anslag for spotrater i andre halvår, mener effekten av dette på resultat per aksje er begrenset. Årsaken er at Golden Ocean har rundt 60 prosents kontraktsdekning på lengre kontrakter ut 2010 med sterke kontraktspartnere. Meglerhuset opprettholder derfor sin "outperform"-anbefaling.

- Vi estimerer et utbytte per aksje på 1,25 dollar i løpet av de neste 12 månedene. På dagens aksjekurser betyr dette en 34 prosents avkastning, skriver meglerhuset.

Golden Ocean-aksjen handles onsdag morgen for 18,85 kroner, en nedgang på 1,05 prosent siden igår.

Kursmålet kuttes til 30 kroner fra 35 kroner ettersom verdien av rederiets eiendeler er under press med lavere rater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.