Aktiviteten i markedet for nyutstedelse av norske kredittobligasjoner kan bli svært lav i de nærmeste månedene, for så muligens å ta seg opp etter sommeren, mener SEB.

Så langt er det ifølge banken plassert nær 40 milliarder kroner i dette markedet i år, noe som tilsvarer hele volumet i 2011.

- I Norge er det veldig vanskelig å gjøre nye utstedelser i juli grunnet ferie. I og med at en har valg i Hellas 17. juni, og markedet er som det er, er det vanskelig å se for seg mange utstedelser før valget. Før sommeren tror vi ikke det skjer så mye, sier kredittanalytiker Jonas Shum i SEB til TDN Finans.

- Hva som skjer til høsten avhenger blant annet utfallet av EU-toppmøtet 28– 29. juni, sier han videre.

Markedsuroen slår inn
Kredittanalytikeren sier at selskaper har stor interesse for obligasjonsmarkedet, særlig etter bankene har blitt mer restriktive i sine utlån.

- Vi ser at det er mange selskaper som trenger kapital og kunne tenke seg å bruke obligasjonsmarkedet som funding, men dersom situasjonen i finansmarkedet forverrer seg kan det bli helt stille. Det var det vi så i fjor, da det meste av utstedelser kom i første halvår, sier Shum.

Han mener at det er vanskelig å si hvordan aktiviteten vil bli.

- Det er behov for kapital, men hvor mye som blir hentet inn avhenger av markedet og hvilken pris selskapene må betale.

Tror ikke på ny misligholdsbølge
Ifølge SEB venter Moody’s at misligholdet av globale high yield- obligasjoner blir på 3,1 prosent i år. SEB har ikke egne estimater for det norske markedet, men tror ikke på en ”bølge” lik den en så etter finanskrisen.

- Norske selskaper er relativt solide. Vi hadde en periode med mye mislighold rett etter finanskrisen, men de som har overlevd til nå er relativt solide. Det er alltid noen mer spekulative aktører enn andre, og dersom bankene lukker døra kan det by på problemer likviditetsmessig, sier Shum.

Han viser også til at ved forrige runde med mislighold var det mange oljeserviceselskaper som hadde store nybyggingsprogrammer, noe som situasjonen ikke er nå.

Les også:
Brennhett obligasjonsmarked
Tror obligasjonsrushet fortsetter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.