EU har fungert som megler i samtalene i Brussel som endte med at en avtale ble signert tirsdag. Avtalen innebærer blant annet at serbere nord i Kosovo vil få større rettigheter og tilgang til finansiering fra Beograd.

- Dagens utfall er en milepæl i normaliseringsprosessen sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som referer til at de to partene kjempet en krig på 1990-tallet.

Etter avtalen vil Kosovo få sin egen landkode før telefonnummer, som i hovedsak betyr at Serbia anerkjenner Kosovos suverenitet. Den tidligere Serbia-provinsen erklærte seg som en selvstendig stat i 2008. Uavhengigheten er anerkjent av 108 av FNs 193 medlemsland, deriblant Norge.

Serbia, som håper på å bli medlem i EU, er nødt til å gjennomføre en avtale fra 2013 om å normalisere forholdet til Kosovo før samtalene om medlemskap kan starte. Også Kosovo ønsker å bli medlem i EU.

I en uttalelse tirsdag roser USAs utenriksdepartement begge parter for sin framgang og for å «bringe sine land nærmere en normalisering i forholdene».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.