Les også: Korrupsjonstiltale i sertifikat-saken

Oslo-politiet har tilsammen avhørt 15 vitner i sertifikatsaken. I tillegg er Kjell Inge Røkke og båtmegler Erik Øye avhørt som henholdsvis mistenkt og siktet.

I forbindelse med at etterforskningen avsluttes, vil politiinspektør Dag Paulsen utarbeide en påtaleinnstilling som oversendes statsadvokaten i dag.

Paulsen ønsker ikke å si om han vil innstille på om Røkke skal tiltales, eller om han anbefaler at saken skal henlegges.

Dersom innstillingen går på at Røkke bør tiltales, vil han automatisk få status som siktet i saken.

Vil straffe
I tillegg til bestikkelser er Røkke også mistenkt for å ha gitt falske opplysninger til norske myndigheter i forbindelse med at han konverterte sitt svenske sertifikat til et norsk fritidsskippersertifikat.

I en innstilling til Oslo-politiet har sjøfartsinspektøren i Oslo innstilt på at milliardæren skal straffes for å ha ført «Celina Bella» uten gyldig sertifikat og for at fartøyet ikke var registrert i Skipsregisteret i Bergen. Slike forhold straffes vanligvis med en bot, hvor størrelsen skal stå i forhold til vedkommendes inntekt og formue. Også denne delen av saken går nå over til statsadvokaten. Røkke risikerer derfor både fengselsstraff og en betydelig bot.

Statsadvokat Per Reehorst antyder at han vil gi sertifikatsaken prioritet, men sier han har en rekke rettssaker de to neste månedene. Derfor kan det drøye frem til juni før Reehorst bestemmer seg for om Røkke skal tiltales eller om sakene skal henlegges.

Per Reehorst har betydelig erf#229 fra etterforskning av økonomiske saker. Han arbeidet blant annet med den såkalte Oslo-korrupsjonen på slutten av 1980-tallet. I tillegg til å være statsadvokat både i Oslo og Trondheim har han arbeidet som advokat i begge disse byene.

Pallin tiltales trolig
Den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin er under etterforskning av svensk politi, og er mistenkt både for å ha mottatt bestikkelser og for å ha skrevet ut falske skippersertifikater.

Den svenske statsadvokaten Eva Regner sier hun trolig kommer til å tiltale Pallin for å ha tatt imot bestikkelser for mer enn ett sertifikat. Hun vil imidlertid ikke si hvorvidt Røkkes sertifikat inngår i de sakene hun mener ender med tiltale.

Båtmegler Erik Øye har i avhør opplyst at det tilsammen ble betalt 100.000 kroner for sertifikatene til Kjell Inge Røkke, hans personlige assistent John Inge Valand og mekaniker Robert Matos.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.