Schibsted Søk lanserte natt til torsdag søketjenesten Sesam.no i ny drakt.

Selv om innholdet i nye Sesam er omtrent som før, fremstår endringene likevel som ganske dramatiske. Mens man tidligere fikk opp Sesams tjeneste for å søke på nett på førstesiden, har nettsøk nå blitt nesten helt gjemt bort. I stedet domineres forsiden av bedriftssøk, personsøk og kartsøk.

- Dette er første skritt i re-posisjoneringen av tjenesten, og vi fortsetter å videreutvikling Sesam i tiden fremover, skriver markedsdirektør Hanne Norstrøm i en pressemelding.

Dette tyder på at Schibsted Søk nå ikke lenger har ambisjoner om å konkurrere direkte med Google på nettsøk, men heller fokusere på andre typer søketjenester.

Radikalt brudd
Sesam ble startet med uttalt mål om å "forsvare" det norske markedet mot Googles dominans. Schibsted regnet med at Google ville bruke søketjenesten til å gå inn på andre markeder.

I likhet med Google har Sesam utviklet en rekke tjenester ved siden av og rundt den sentrale nettsøketjenesten. Strukturen har liknet Googles, med generelt nettsøk som det sentrale og mest tilgjengelige elementet. Det at denne tjenesten ikke lenger ligger på forsiden må sies å være et radikalt brudd med tidligere strategi.

Sesam har så langt ikke vært noen suksess for Schibsted, og endringen tyder på at de har gitt opp å konkurrere direkte med Googles populære nettsøk. Hvis kampen var vanskelig før er den trolig umulig å vinne på denne måten.

Satser på 3D-kart
Sesam har ifølge Norstrøm ønsket å gjøre de tre mest sentrale tjenestene mer synlig, samtidig som det skal bli enklere å søke etter ulik informasjon. Schibsted Søk ønsker i 2009 å styrke sin posisjon innenfor søketjenester, spesielt innenfor kart.

Sesam har de siste månedene har Sesam lansert 3D-kart for en rekke byer i Norge. Foreløpig er 5 av 12 byer lansert.

- Vi tror at søk, navigasjon og utforsking via kartplattformer vil bli stadig viktigere for brukerne, enten du skal finne veien til kundemøtet ditt, finne nærmeste take-away eller en rørlegger som leverer tjenester der du bor. Vi kommer derfor til å ha fokus på å bli skikkelig gode på kart, skriver Norstrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.