Norges bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,0 prosent.

– Inflasjonen har utviklet seg som ventet, og veksten i norsk økonomi ser ut til å ta seg opp som anslått. Det tilsier at renten settes videre opp mot et mer normalt nivå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Banken skriver i pressemeldingen at den som et alternativ vurderte å ikke heve renten.

- Det er oppgang i verdensøkonomien. Oljeprisen og andre råvarepriser har steget. Det er enighet mellom Hellas, IMF og EU om en låneavtale, men markedet for statspapirer er fortsatt preget av uro. Utviklingen i Europa kan bli svakere enn vi har ventet. Det kan påvirke utsiktene også for norsk økonomi, sier Gjedrem.

Kan skyve på rentehoppet
Uroen i Europa har økt i styrke siden forrige rentemøte i slutten av mars, og Norges Bank åpner nå for at utviklingen i Europa kan bli svakere enn de tidligere har sett for seg. Samtidig kan kronen bli sterkere enn ventet.

Det betyr at det kan bli lenge til neste gang Norges Bank setter opp renten. I rentebanen i forrige pengepolitisk rapport ble det indikert et nytt rentehopp i september.

- Risikoen for et nytt tilbakeslag i Europa kan tale for å avvente økningen i renten, skriver banken.

Banken peker på at utviklingen i Europa øker usikkerheten om utsiktene også for norsk økonomi. Det er forventninger i markedet om at styringsrentene i euroområdet, USA og Storbritannia vil holde seg nær null en tid fremover.

Ingen overraskelse
Dagens rentebeslutning kommer ikke overraskende på ekspertene, da flesteparten av makroøkonomene på forhånd hadde spådd rentehopp.

Les også: - Må ikke vente på overoppheting

Sentralbanken reviderte ned renteprognosen i gjeldende pengepolitisk rapport, men signaliserte en renteheving i mai. Neste pengepolitiske rapport kommer på rentemøtet i juni.

Se pressekonferansen i Norges Bank direkte her fra klokken 14.45:
&lt;br/&gt;&lt;i&gt;Sendingen er produsert og levert av &lt;a href="http://www.smartcomtv.no/"&gt;Smartcom:tv&lt;/a&gt;&lt;/i&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.