- Nå kan vi løfte blikket en del uten å virke så stor i sneipen. Dette betyr at Reitan Servicehandel (RSH) kan nå målet om å bli den største og beste servicehandelsbedriften i Europa, sa colonialmajor Odd Reitan da nyheten ble kjent på YX-stasjonen på Fetsund i dag.

Avtalen innebærer at Shell vil håndtere bensindriften, og at Reitan Servicehandel gjennom 7-Eleven vil håndtere butikkvirksomhetenen for det som i dag er 91 YX-stasjoner i Norge, 66 YX-stasjoner i Danmark og 112 Shell-stasjoner i Sverige.

Omprofilerer
Avtalen betyr at de til sammen 157 YX-stasjonene i Norge og Danmark blir omprofilert til Shell-stasjoner. Butikkene på alle disse stasjonene blir 7-Eleven.

- Pappa var blant dem som reagerte da vi kjøpte Hydro Texaco, med bensinpumper og tankanlegg og alt det der. Den nye avtalen gir både Shell og RSH anledning til å rendyrke sine kjerneområder på de stasjonene som omfattes. Vi har fått den råeste partneren det går an å tenke seg: Shell, sier administrerende direktør Magnus Reitan i Reitan Servicehandel.

Shell og Reitangruppen har jobbet en stund med å få på plass avtalen. Mandag ble den signert, og allerede i andre kvartal 2008 skal omprofileringen igangsettes - hvis konkurransemyndighetene gir sin godkjenning.

- Ren byttehandel
- Vi har jobbet målrettet med å få vårt tilbud ut på landeveien. Det har lenge vært et ønske hos oss, og avtalen med Shell er et steg videre etter oppkjøpet av YX Energi ifjor sommer, sier Magnus Reitan.

Pengesummer ble ikke nevnt på pressekonferansen mandag.

- Det er en ren byttehandel. Det er ingen penger involvert, sier Reitan til DN.no.

Også Shell er strålende fornøyd med å ha undertegnet kontrakten:

- Dette harmonerer godt med Shell sin strategi om økt lønnsomhet i nedstrømsvirksomheten ved at selskapet fokuserer innsatsen på sine kjerneområder, sier Josef Waltl, ansvarlig for Shells bensinstasjoner globalt.

Større nettverk
- I Norden vil dette bety at Shell får et større nettverk av stasjoner med et bensinmerke som har høy tillit. Vi tror at det vil gi våre kunder kvalitetsdrivstoff til konkurransedyktige priser og moderne butikker, sier Birger Baisgaard, ansvarlig for Shells bensinstasjoner i Skandinavia.

Magnus Reitan håper at samarbeidet kan utvikles ytterligere i tiden fremover:

- Ja, det er planen, sier han til DN.no.

- Vi håper på et langt og lykkelig ekteskap.

YX fortsetter
YX Energi vil fortsette som et sterkt oljeselskap under Reitangruppen, selv om Reitangruppen inngår avtalen med Shell.

Oljeselskapet YX Energi i Danmark og Norge (tidligere Hydro Texaco) ble kjøpt opp av Reitangruppen i oktober 2006, og selskapet lanserer nå en ny sterkt fokusert strategi hvor man satser videre på forhandlereide stasjoner som en supplement til Uno-X.

Etter avtalen mellom Reitangruppen og Shell vil YX-nettverket bestå av cirka 620 stasjoner i Norge og Danmark mot 780 stasjoner tidligere. Av disse vil omtrent 400 være automatstasjoner under Uno-X-merket.DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.