Sent søndag kveld avviste styret i tankrederiet DHT på ny John Fredriksen og Frontlines tilnærmelser om å etablere verdens største stortankrederi, denne gang i langt giftigere ordelag.

Der ble det også klart at partene så sent som i mars var i forhandlinger. 

DHT-styret skriver at et bytteforhold lik det siste tilbudet på 0,8 Frontline-aksje per DHT-aksje, vil ha en innvannende NAV-effekt og resultateffekt i 2018 for Frontlines aksjonærer. 

For DHTs aksjonærer vil effektene være de motsatte, mener selskapet. 

Større premium

Shippinganalytiker Christian Olsen Nordby i Swedbank påpeker at det også er her hunden ligger begravet. 

– Det er der de er uenige, og DHT mener de er mer verdt. Kjøper du Frontline, kjøper du et system, sier Olsen Nordby til Dagens Næringsliv.

Mens aksjemarkedet priser Frontlines supertankere til 1,5 ganger det Swedbank-analytikeren regner seg frem til (netto eiendeler/Nav), priser aksjemarkedet DHTs skip til godt under dette, til tross for at selskapet har en yngre flåte.

– Betaler nok

Frontline har tre ganger forsøkt å få DHT-styret til å legge frem sine bud for DHT-aksjonærene. Men, til ingen nytte.

Det er imidlertid ikke så enkelt som at Frontline kan sukre tilbudet med delvis kontant oppgjør, påpeker analytikeren.

– Frontline mener de betaler nok nå, og det er ikke gitt at de betaler mer. Og man får ikke samme innvannende effekt på eiendelene (Nav) ved å betale kontant, som tilfellet blir ved byttehandelen, sier Olsen Nordby. 

Frontline-aksjen omsettes til over 55 kroner på Oslo Børs, mens Swedbank-analytikeren anslår Frontlines NAV-verdi til 37 kroner aksjen. 

– Vanskelig

Et presset tankmarked gjør imidlertid at anslaget trolig også skal ned, selv om usikkerheten omkring verdiene er høy, påpeker analytikeren. 

– Det er dette Fredriksen alltid gjør. Det er bare å se på de 16 skipene som nylig ble anskaffet av Golden Ocean med oppgjør i aksjer. Det er sånn du booster verdiene, det er finansverdenens alkymi, sier Olsen Nordby.

Han støtter rasjonalet bak en sammenslåing mellom Frontline og DHT, men har sine tvil om det vil gå.

– Det hadde vært veldig spennende å se om DHT-styret legger budet frem for aksjonærene. Men, det ser vanskelig ut, selv om det absolutt hadde vært positivt med konsolidering, sier han. 

Lukas Daul, ABG Sundal Collier.
Lukas Daul, ABG Sundal Collier. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Tango

Swedbank-analytikeren støttes av analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier.

– Jeg tror de fleste vil være enig om at det er godt med større enheter. De vil være mer attraktiv for kapitalmarkedet. Samtidig må man føle at prisen er riktig, sier Daul til Dagens Næringsliv.

Han understreker at det er vanskelig å uttale seg om prosessen fra utsiden, men registrerer uenigheten mellom partene. 

At Frontline ikke ønsker å gi mer, har analytikeren imidlertid ingen problemer med å forstå.

– Du vil prøve å gjøre en god deal for dine aksjonærer for å få mest mulig innvanning. Men det trenges alltid to til å danse tango sier Daul.

– Er løpet kjørt?

– Det må Frontline vurdere. Spørsmålet er hva som er alternativet. De kan også velge å vokse organisk, og det finnes ubekreftede meldinger om at de har bestilt fire nybygg. Men, man skal heller aldri si aldri, sier shippinganalytikeren.

ABG Sundal Collier har en holdanbefaling på Frontline-aksjen med kursmål 57 kroner. Swedbank har en salgsanbefaling med kursmål 45 kroner. 

Prisavstand

DHT-styret anslår i sitt tilsvar til Frontline-budet at deres flåte vil bidra med omkring halvparten av de samlede verdiene (Nav) i et kombinert selskap. 

Det anslås også at DHT vil bidra med over 45 prosent av samlet bruttoresultat (ebitda) i 2018.

Robert Hvide Macleod, Frontline.
Robert Hvide Macleod, Frontline. (Foto: Gunnar Blöndal)

«Dere tilbyr våre aksjonærer kun 40 prosent av det samlede selskapets egenkapital. Vi har konsekvent fortalt dere at utgangspunktet for enhver diskusjon er en rettferdig og balansert analyse av flåteverdier. Betaling av en kontrollpremie vil komme i tillegg til en slik fundamental og gjennomgående analyse», heter det.

I samme brev omtaler DHT-styret Frontlines tilbud som «sørgelig utilstrekkelig». Frontline-sjef Robert Hvide Macleod avviste mandag denne påstanden overfor DN.

– Da er det bare å minne om at vi var 30 millioner dollar fra hverandre på en milliarddeal før de på oppløpssiden ga fra seg kontrollen til BW, sier han.

Frontlines tredje tilbud på 0,8 Frontline-aksje per DHT-aksje gir DHT-aksjonærene 5,03 dollar per aksje basert på Frontlines sluttkurs på New York-børsen tirsdag.  DHT-aksjen sluttet til 4,6 dollar i USA tirsdag. 

Så langt i år er DHT-aksjen opp nær 11 prosent, og ned over 20 og 40 prosent de siste 1-2 årene, respektivt. Den høyeste kursen DHT-aksjen er omsatt til de siste seks månedene er 5,20 dollar, laveste sluttkurs i samme tidsrom er 3,6 dollar.

Frontline-sjefen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. DN har ikke lykkes med å få kontakt med DHT-ledelsen tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: