Hanskene er definitivt erstattet av knokejern i ordstriden mellom tankselskapene DHT og Frontline, der John Fredriksen er dominerende aksjonær. Frontline har forsøkt å kjøpe opp DHT, men ledelsen og styret valgte å alliere seg med BW Group, og inngikk en avtale som blokkerte oppkjøpet. 

DHT har sendt ut et brev, som ifølge DNs børskommentator inneholdt 11 fornærmelser av John Fredriksen og hans selskap.

Frontline har svart med en børsmelding der de går til frontalangrep på motivene til DHTs ledelse. De hevder sjefene forsvarer sine egne stillinger. 

-Vårt forslag for å slå oss sammen med DHT innebar ikke at styret eller toppledelsen i DHT skulle fortsette, og eter vårt syn, er dette en av hovedgrunnene til at man forskanset seg på flere måter, skriver Frontline.

To toppsjefer

Frontlines melding avsluttes med en oppfordring til nye forhandlinger, men formen er knallhard, i begge retninger. 

DHT skriver i sitt brev at Frontlines bud er totalt utilfredsstillende og ikke bra for DHT eller selskapets aksjonærer. Frontline svarer med å anklage selskapets ledelse og styre for å mele sin egen kake, fremfor å gjøre det beste for sine aksjonærer. De forsøker å fyre opp misnøye blant DHTs aksjonærer.  

Frontline beskriver sarkastisk opplegget for toppene i DHT som så «koselig» at de ikke har interesse av å gå i reelle forhandlinger med Frontline, men heller har hyret inn «dyre rådgivere» for å hindre oppkjøpet og utvannet aksjeeiernes verdier ved å skaffe seg flere skip.

Som ledd i kritikken går Frontline også løs på DHTs ledelsesmodell, med to toppsjefer. 

-Det er vanskelig å forstå hvorfor DHT trenger tjenestene til to co-toppsjefer, med en lønnspakke som er vesentlig bedre enn i noe sammenlignbart tankrederi, skriver Frontline.

De sier de ikke vet om andre shippingselskaper som har to ledere, og mener kostnadene er store.

-De pengene kommer direkte ut av lommene til DHTs aksjonærer, skriver de.  

-Vi har ingen kommentar, skriver Trygve P. Munthe i en sms til DN.

Han er co-toppsjef sammen med Svein Moxnes Harfjeld.

Unnaslusing

Frontline avviser i brevet beskyldningene DHT-styret kom med mot Frontline. Den alvorligste anklagen var at Frontline hadde en dominerende aksjonær som sluset unna avkastning via et eksternt eiet managementselskap.

– Deres anklager om at Frontline største aksjonær sluser unna avkastning «via et eksternt eid managementselskap» fra Frontline er falsk. Frontline Ltd. eier 100 prosent av aksjene i Frontline Management, skriver Frontline.

De avviser også beskyldningen om at Frontline har en dominerende aksjonær med likviditetsbehov som kan være i konflikt med aksjonærenes interesser.

– Vi tror tvert om at involveringen til Hemen Holdings, Frontlines største aksjonær, er en av de viktigste grunnene til at markedet konsistent har satt en premie på Frontline-aksjen, skriver Frontline.

Frontline avslutter med en oppfordring til nye forhandlinger. 

– På vegne av Frontline og andre DHT-aksjonærer, ber vi igjen om at DHT-styret starter forhandlinger med Frontline om budet, eller at de trekker giftpillen tilbake og tillater Frontline å ta budet sitt direkte til DHTs aksjonærer, skriver de.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.