DHT Holdings lanserer en ny utbyttepolitikk som reaksjon på dagens sterke tankmarked, men vil også benytte noe av de økte inntektene til å redusere gjeldsgraden. Selskapet tror markedet vil være sterkt gjennom vintersesongen.

Det sier Trygve P. Munthe, som er administrerende direktør i DHT Holdings sammen med Svein Moxnes Harfjeld, til TDN Finans onsdag.

Selskapet har intensjon om å distribuere minimum 60 prosent av sitt ordinære nettoresultat som utbytte. Dette gjelder fra andre kvartal 2015, opplyser selskapet i en melding.

Kraftog vekst

Munthe viser til at selskapet har vokst kraftig i en periode frem til sommeren for ett år siden.

Ettersom markedet nå er inne i en oppgangsfase hvor inntjeningen er veldig god ønsker selskapet å betale generøse utbytter til aksjonærene.

- Samtidig vil vi styrke balansen ytterligere og få ned gjeldsgraden. Derfor er vi ikke på hundre prosent utbetaling av fri kontantstrøm nå, men sier minimum 60 prosent, sier han.

Seks nybygg

Munthe forklarer at bakgrunnen for dette er at selskapet har seks nybygg som vil leveres fra november frem til oktober neste år.

- Det vil gå med litt «cash» til dette, i tillegg vil vi trekke opp femti prosent finansiering på de skipene ved levering, sier han.

Munthe sier at selskapet har en gjeldsgrad på om lag 58 prosent pro forma i dag, men at de ønsker å ta denne ned til under femti prosent.

- Så ser vi hvor vi står når dette er gjort, sier han.

Bra marked

Selskapet har ikke store planer om ytterligere investeringer fremover.

- Vi syns at vi fikk gjort mye på de åpenbare investeringsmulighetene, det er nok noen muligheter igjen, men vi er ikke like aggressive på å vokse som vi var for halvannet år siden, sier Munthe.

Munthe mener at markedet ser veldig bra ut for tiden.

- Etterspørsel er åpenbart høy og vi ser ikke nevneverdig vekst i flåten de neste 12-18 månedene, i alle fall de neste 12, sier han.

Ingen skraping

Det ingen skraping i markedet nå, men Munthe mener at med en gang man ser et svakhetstegn vil en del skip bli skrapet.

- Dette vil bidra til mindre netto flåtevekst, men nå er det ingen som skraper av naturlige grunner, sier han.

Munthe mener at det sterke markedet vil holde seg gjennom vinteren.

- Det at vi ser rater på over 80.000 dollar dagen i juli er et sterkt tegn. Jeg tror vi klarer å bygge bro frem til vintermarkedet som begynner i oktober/november, og vintermarkedene er normalt mye sterkere enn sommermarkedet, sier han.

Økt tilbud

Han ønsker ikke å spekulere i hvorvidt det sterke markedet kan vare ut 2016.

- Hva som skjer tolv måneder frem og etter det er vanskelig å ha noen formening om, sier han.

Samtidig sier han at det ikke er noe som tyder på at Opec vil redusere produksjonen i tillegg til at Iran kan komme inn i markedet.

I sum mener han at Opec-kartellets prismakt kan være noe redusert.

- Dette bidrar til økt tilbud som igjen øker etterspørselen etter transport av olje, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: