Med over 100 meter høye master, et seilareal på 3700 kvadratmeter og en lengde på over 140 meter er Sailing Yacht A verdens største i sitt slag.

Båten, som nå ligger i havnebassenget i Kristiansand etter jomfruturen fra verftet i Tyskland, har åtte etasjer, en rekke heiser og plass til både helikopterdekk, svømmebasseng, biler og ubåt. Nær kjølen skal det være et observatorium med et over 30 centimeter tykt glass, ifølge nettstedet Superyachtfan.com.

Andrej Melnitsjenko skal være god for rundt 100 milliarder kroner. 
Andrej Melnitsjenko skal være god for rundt 100 milliarder kroner.  (Foto: Jason Alden/Bloomberg)

Nær fire mrd.

Prisen for båten tegnet av designeren Philippe Starck skal ha passert 450 millioner dollar, eller vel 3,7 milliarder kroner.

Eieren er den russiske oligarken Andrej Melnitsjenko. Det amerikanske magasinet Forbes har anslått formuen hans til 12,1 milliarder dollar (omtrent 100 milliarder kroner) og han er dermed den 139. rikeste i verden – og den 11. rikeste russeren.

Melnitsjenko er blant annet majoritetseier i gjødselselskapet EuroChem Group, kullselskapet Siberian Coal Energy Company og i energiselskapet Siberian Generating Company.

Superyachten Sailing Yacht A er over 140 meter lang, åtte etasjer høy og har plass til 20 gjester samt et mannskap på 54.
Superyachten Sailing Yacht A er over 140 meter lang, åtte etasjer høy og har plass til 20 gjester samt et mannskap på 54. (Foto: Harald Berglihn)

Til salgs for 2,5 milliarder

Dette er ikke Melnitsjenkos første superyacht. Motor Yacht A, med en lengde på 119 meter og plass til 14 gjester og et mannskap på 42, ble bygget av Blohm + Voss i Hamburg i 2008. Også denne er tegnet av Philippe Starck og har flere ganger besøkt Kristiansand for bunkring. 

Superyachten har tre master som alle er over 100 meter høye.
Superyachten har tre master som alle er over 100 meter høye. (Foto: Harald Berglihn)

Denne båten ble i fjor lagt ut for salg med en prisantydning på 300 millioner dollar, eller 2,5 milliarder kroner. Etter det DN forstår, er den fortsatt ikke solgt.

Havnesjef Halvard Aglen i Kristiansand sier nærheten til Europa gjør Kristiansand til en mye brukt havn for slike superyachter.

– Men hva gjør den her midt i «snøstormen»?

– Det aner jeg ikke. Vi har bare klarert den inn. Men det er fantastisk moro at de velger Kristiansand, altså. Det er utrolig spennende å få besøk av en slik yacht som dette, sier Aglen.

Representanter fra havnen var tirsdag om bord i Sailing Yacht A og overrakte blant annet en kasse med Voss-vann produsert i Iveland like nord for Kristiansand. Voss er visstnok russerens favorittvann.

Etter det DN forstår, foretar skipet en rekke tester av utstyret om bord før det trolig forlater Kristiansand onsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.