I en uttalelse torsdag skriver Viking at deres cruiseskip «Viking Sigyn» var involvert i ulykken i Budapest onsdag kveld, der 28 mennesker fryktes omkommet. Dette bekrefter selskapet overfor nyhetsbyrået AP.

Det var turistbåten «Hableany» som kantret og sank i Donau onsdag kveld.

35 sørkoreanske turister skal ha vært om bord på turistbåten, og kun syv av dem er så langt reddet. Syv er bekreftet omkommet og 21 personer er fortsatt savnet.

DN snakket torsdag ettermiddag med en talsperson for politiet i Budapest som fortalte at det per nå ikke er rettet konkret mistanke mot hverken rederiet Viking Cruises eller enkeltpersoner i forbindelse med hendelsen. Foreløpig er det anlagt en bred etterforskning i saken.

Ungarsk politi holdt torsdag en pressekonferanse om ulykken, som de etterforsker som en kriminell handling. De skal ha mottatt nødmelding ti minutter etter at Vikings skip og turistbåten kolliderte.

Høy vannstand, bølger, regn og mørke skal ifølge redningsmannskapet ha gjort søket etter overlevende vanskelig natt til torsdag. Den sunkne turistbåten skal også ha blitt funnet i det som blir oppgitt som «katastrofal forfatning».

Kraftig regnvær

Ingen om bord på det norskeide cruiseskipet ble skadd. Selskapet opplyser at det samarbeider med myndighetene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters etterforskes ulykken som en kriminell handling.

Viking River Cruises ble i 1997 grunnlagt av norske rederieier Torstein Hagen, som fortsatt er selskapets eier, styreformann, toppleder og frontfigur.

«Viking Sigyn» er registrert i Sveits, hvor Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Utenriksdepartementet i Sør-Korea opplyser at ingen av turistene hadde på seg redningsvester da kollisjonen skjedde.

Kollisjonen skjedde i kraftig regnvær like ved Margaret-broen i den ungarske hovedstaden, der båten sank. Stedet ligger like ved parlamentsbygningen.

En redningsbåt leter etter de savnede etter at en turistbåt kantret og sank etter å ha blitt truffet av et større skip.
En redningsbåt leter etter de savnede etter at en turistbåt kantret og sank etter å ha blitt truffet av et større skip. (Foto: Laszlo Balogh)

Ifølge den sørkoreanske turoperatøren Lee Sang-moo er det seks kvinner og en mann blant de omkomne. De er i alderen 31 til 66 år.

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer langs Donau. En ungarsk nettside har meldt at en av dem som ble reddet, ble funnet ved broen Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret.

Passasjerer forlater «Viking Sigyn» etter at det kolliderte med turistbåten «Hableany» som sank etter sammenstøtet.
Passasjerer forlater «Viking Sigyn» etter at det kolliderte med turistbåten «Hableany» som sank etter sammenstøtet. (Foto: Attila Kisbnedek/AFP/NTB Scanpix)

Involvert i ulykke tidligere

Rederiet har tidligere hatt problemer med skipene sine.

Tidligere i vår fikk cruiseskipet «Viking Sky» motorstans i dårlig vær da det var på vei fra Tromsø til Stavanger. Det var da 1373 personer om bord, og rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikopter i en omfattende redningsaksjon. Totalt ble 27 personer sendt på sykehus i Molde og Kristiansund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.