Det britiske skipsmeglerselskapet Clarksons er i diskusjoner om kjøp av det norske skips- og offshoremeglerselskapet RS Platou ASA, ifølge TDN Finans.

RS Platou-sjefen Peter M. Anker (56) mener et sammenslått selskap vil bli en sterk kombinasjon.

- Slik som verden utvikler seg ser vi at våre kunder blir større og mer krevende. Det å kunne gi kundene kvalitetsservice globalt krever størrelse, investeringer i mennesker, analysemiljøer og gode it-løsninger. Vi mener en sammenslåing av Clarkson og Platou vil gjøre det mulig å tilby gode tjenester til brukerne samtidig som den gir inntekts- og kostnadssynergier, sier Anker til Dagens Næringsliv fredag.

Vennligsinnet

Styrene i begge selskaper sitter nå i samtaler med tanke på å komme til enighet.

"Gitt de komplementære aktivitetene med tanke på geografiske lokaliseringer, drift og bransjekompetanse, mener styrene i både Clarksons og Platou at et styrket tjenestetilbud gjennom de kombinerte virksomhetene vil posisjonere det større selskapet som et globalt ledende shipping- og offshorekonsern, " heter det i en melding fra Clarksons.

Selskapene tar imidlertid forbehold om utfallet av diskusjonene.

"Selv om diskusjonene rundt en sammenslåing av disse to virksomhetene fortsetter, kan det ikke gis garantier for at en transaksjon vil skje", heter det.

- Betydelig potensial

Meglerhuset Panmure Gordon & Co. mener et sammenslått selskap vil ha en sterkere markedsposisjon med betydelig potensial til å generere "strålende inntektssynergier", ifølge en kort oppdatering fredag.

"Dersom man skulle lykkes med en transaksjon, er vi ekstremt begeistret over de attraktive utsiktene for dette ledende globale shipping -og offshoreselskapet", skriver analytikerne Gert Zonneveld og James Cooke.

Et eventuelt kjøp gjelder hele RS Platou med datterselskaper, inkludert meglervirksomheten RS Platou Markets, ifølge en melding.

Mindre, tjener mer

Clarksons er verdens største skipsmegler med 1085 ansatte, og vil med et kjøp av Platou kunne legge til ytterligere 370 personer.

RS Platou tjente ifjor 50 prosent mer før skatt enn Clarkson, som også har internasjonal aktivitet innen offshore.

Clarksons driver investeringsbankvirksomhet gjennom Clarkson Capital Markets, på samme måte som Platou gjør via Platou Markets. Clarksons hadde betydelig høyere omsetning, men også vesentlig større driftskostnader, enn Platou i 2013.

Etter flere svake år for shippingbransjen peker pilene igjen oppover.

Knallår

Meglerveteranen og toppsjef Peter M. Anker (56) i RS Platou trodde på et godt marked i to år fremover da DN intervjuet ham i vår.

Peter M. Anker (t.v.) og Henning Leo Knudsen, RS Platou. Foto; Thomas Haugersveen
Peter M. Anker (t.v.) og Henning Leo Knudsen, RS Platou. Foto; Thomas Haugersveen

- Svingninger har alltid preget denne industrien. Men av og til virker det som om pessimismen tar fullstendig overhånd. Andre ganger kan optimismen bli for litt stor, sa han til DN i mars.

For Platou betydde summen av bestilte nybygg, innhenting av ny egenkapital, tilrettelegging av obligasjonslån og kjøp og salg av skip at driftsinntektene ifjor kom opp i nær 1,3 milliarder kroner.

Det var nesten 30 prosent mer enn forrige «all time high»-omsetning i 2010. Et driftsresultat på nesten 700 millioner kroner ga grunnlag for bonusutbetalinger på 380 millioner kroner, mer enn en dobling fra foregående år.

Anker varslet også "brukbart" høye inntekter i 2014.

- Vi så at fraktmarkedene snudde opp både i tørrlast og i frakt av oljeprodukter ifjor. Nå begynner andre segmenter å komme etter. Jeg tror 2013 og 2014 vil bli stående som vendepunktet etter den langvarige nedturen, sa Platou-sjefen.

På vei ut

I forrige måned ble det kjent at RS Platou vurderte børsnotering i Storbritannia og at selskapets to frontfigurer Peter Anker og Richard Fulford-Smith, var på kollisjonskurs.

Fulford-Smith, som tidligere var sjef for nettopp Clarksons og er en større eier i Platou fra sin base som London-sjef, ville beholde deler av virksomheten som et partnerskap. Uenigheten mellom shippingtoppene førte til spekulasjoner om en splittelse av selskapet.

– I ethvert dynamisk partnerskap vil det være utfordringer. Om Richard og jeg kommer til å bli gamle sammen i dette ekteskapet ligger i Herrens hender, sa Anker til Tradewinds i forrige måned.

Dersom Clarksons lykkes med et kjøp av RS Platou vil det ikke innebære en gjenforening med Fulford-Smith, som er på vei ut av RS Platou, melder Tradewinds fredag.

RS Platou har flere ganger tidligere hatt planene klare for en børsnotering av virksomheten, men besluttet å vente. I 2011 hadde Oslo Børs godkjent en notering – men den ble droppet.

Clarksons er notert på London-børsen og er verdsatt til 425 millioner pund, omlag 4,5 milliarder kroner. Aksjen stiger 0,50 prosent sålangt fredag.

Les også:
- Det er dårlig nytt for norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.