Tankrederiet DHT Holdings kjøper 11 supertankere fra det tidligere Bergesen-rederiet BW Group, inkludert to nybygg, til en verdi nær 540 millioner dollar, ifølge en melding torsdag. 

Blir største aksjonær

Oppgjøret gjøres i aksjer og kontant. BW Group blir gjennom transaksjonen DHTs største aksjonær med rundt 33,5 prosent. 

Dermed får BW Group også en blokkerende posisjon for John Fredriksens Frontline, som to ganger har blitt avvist av DHT. Frontline og tilknyttede har siden utgangen av januar vært DHTs største enkeltaksjonær med totalt 16,4 prosent av konkurrenten.

- Vi har identifisert dette som et tidspunkt for å vokse igjen, og dette kjøper understreker vår evne til å gjennomføre våre planer. BW Group har en lang historie og sterk track record i VLCC-markedet, og de er på linje med vår forretningsmodell og strategi, sier DHT-sjefene Trygve P. Munthe og Svein Moxnes Harfjeld i en felles kommentar.

Før han startet DHT med sin makker var Moxnes Harfjeld konserndirektør i BW Group og konsernsjef i det flytende oljeproduksjonsselskapet BW Offshore.

BW Group vil ha rett til å bli representert i DHT-styret med to styremedlemmer, opplyses det.

- Vi er virkelig begeistret over vår nye aksjonær, og deres støtte til vår felles vekststrategi, sier DHT-sjefene.

De legger til at det forventes at kjøpet er resultatinnvannende og vil gi kostnadssynergier. Samtidig vektlegges at avtalen vil ytterligere bedre selskapets break-even-nivåer.

Fredriksen avvist

John Fredriksens Frontline har gjentatte ganger prøvd å snappe opp DHT, med to fiendtlige tilbud. 

Begge har blitt avvist av DHT, som blant annet har Frontlines tidligere befraktningssjef Stephen Eglin, og Frontlines tidligere flåtesjef, Svenn Magne Edvardsen, bak spakene. 

- Som DHTs største eier var vi overrasket over at styret avviste våre gjentatte forsøk på å diskutere en sammenslåing vi mener klart er i alle eiernes interesser, uttalte Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i fjerdekvartalsrapporten. Saken fortsetter under lenkene

Frontline, og tilknyttede selskaper, eide ved utgangen av januar tilsammen totalt 16,4 prosent av konkurrenten.

Selv om John Fredriksen og Frontline har tapt slaget om DHT Holdings, hvertfall i første omgang, har Frontline tjent godt på forsøket.

John Fredriksens Frontline har gjentatte ganger prøvd å snappe opp DHT.
John Fredriksens Frontline har gjentatte ganger prøvd å snappe opp DHT. (Foto: Elin Høyland)

Basert på aksjekursen som ligger til grunn for betalingen til BW Group for deres supertankere, en betaling som gjøres både i form av kontanter og aksjer, har Frontline – og tilknyttede selskaper en samlet gevinst på 141 millioner kroner i DHT. Dette inkluderer mottatt utbytte på 10 millioner kroner.

Emitterer

DHT finansierer kjøpet av BW-tankerne ved å utstede aksjer for rundt 256 millioner dollar, hvorav rundt 32 millioner dollar i ordinære aksjer og 15.700 preferanseaksjer som kan konverteres til 15,7 millioner DHT-aksjer avhengig av godkjenning fra aksjonærene i DHT, melder TDN Finans.

Den impliserte verdien på DHT-aksjen i transaksjonen er 5,37 dollar per aksje. DHT-aksjen sluttet på 4,86 dollar i USA onsdag.

DHT vil også betale BW Group 177,36 millioner dollar kontant og overta forpliktelser på 104,16 millioner dollar relater til nybyggene.

Kontantdelen av transaksjonen vil finansieres med bankgjeld.

Solgte unna

DHT har siden Frontline kom inn som største eier offentliggjort salg av sine to eldste supertankere. 

For halvannen uke siden ble "DHT Phoenix", som ble bygget i 1999, solgt for 19 millioner dollar, til et regnskapsmessig tap på 3,5 millioner dollar. 

Før helgen offentliggjorde rederiet salg av "DHT Ann", bygget i 2001, for 24,8 millioner dollar, til et regnskapsmessig tap på 4 millioner dollar.

DHT hadde før dagens transaksjon 17 VLCCer, der ti av dem er bygget i 2011 eller senere. 

DHT venter å få overlevert flåten til BW Group i andre kvartal 2017. Etter dette vil DHT ha en flåte på 30 VLCCer og to aframax med en samlet snittalder på 6,9 år.

Saus til rødt kjøtt: Kremet peppersaus
Jostein Medhus lager kremet peppersaus, som passer til biff og annet rødt kjøtt
00:55
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.