Etter tre avviste bud prøver nå Frontline å gå rettens vei for å forhindre en transaksjon mellom DHT og BW Group. Målet er å tvinge DHT-styret til å legge frem Frontlines oppkjøpsforslag for aksjonærene.

Under en telefonkonferanse i etterkant av DHTs kvartalsrapport tirsdag, forklarer DHT-gründerne Trygve P. Munthe og Svein Moxnes Harfjeld hvorfor de snudde ryggen til Frontline og gikk til sengs med Sohmen-dominerte BW Group. 

Der fremkommer det også at samtalene med Frontline startet allerede i fjor.

– Vi har gjentatte ganger og i god tro prøvd å snakke med Frontline gjennom flere personlige møter og i telefonmøter for å oppnå et utgangspunkt for en konstruktiv diskusjon. Vi har forklart at deres forslag ikke reflekterer den fundamentale verdien som ligger i vår flåte og som faktisk vil vanne ut verdien av DHT-aksjonærenes investeringer, sier Munthe under sin innledning.

Fire for fem dollar

I et giftig tilsvar søndag, påpekte DHT-styret at et bytteforhold lik det siste tilbudet på 0,8 Frontline-aksje per DHT-aksje, vil ha en innvannende NAV-effekt og resultateffekt i 2018 for Frontlines aksjonærer. Men, motsatt for DHTs-aksjonærer, mener de. 

Gjennom avtalen med BW Group, der DHT overtar BWs elleve supertankere mens BW øker sin eierandel til 33,5 prosent, prises DHTs eiendeler (NAV, net asset value) til 5,37 dollar per aksje, ifølge Munthe. Samtidig er Frontlines NAV fem dollar per aksje, ifølge et snitt av nylige eksterne anslag, påpeker shippingtoppen.

– Med andre ord, forslo de at vi skulle akseptere Frontlines fire dollar NAV i bytte mot vår egen NAV på 5,37 dollar, sier Munthe.

Vil ha én til én

Han gjentar også at basert på det relative NAV-bidraget og estimerte resultatbidraget burde DHT-aksjonærene få nær 50 prosent av et felles selskap og et bytteforhold som er nærmere én Frontline-aksje per DHT-aksje.

DHT-sjefen er imidlertid ikke imot en avtale.

– Vi er ikke imot konsolidering. Faktisk så har vi, som dere har sett, vært svært aktiv på den fronten. Men enhver virksomhetssammenslåing må være fornuftig for begge parter, sier Munthe.

I tillegg til en betydelig høyere NAV-verdi, venter DHT-sjefen at avtalen med BW og overtagelsen av ni skip i første omgang, vil ha en «ganske innvannende resultateffekt». 

Begrenses

DHT-sjefen avviser at de har gitt bort kontrollen, noe Frontline hevder.

–  Faktisk så gjør governance-avtalene vi har med BW at vårt uavhengige styre har kontroll til fordel for alle våre aksjonærer ettersom det er en rekke begrensninger i BWs rettigheter, sier Munthe.

Blant annet har BW rett til inntil to styremedlemmer, opp fra ett i dag, men vil aldri ha flertall i styret, eller i noen styrekomiteer, påpeker han. BW er også forpliktet til å stemme i favør av styremedlemmene nominert av DHT for aksjene de har mottatt som oppgjør for salget av de 11 VLCCene til DHT.

BW har videre inngått en standstill-avtale som betydelig begrenser BWs innflytelse så lenge de eier mer enn 25 prosent av aksjene.

BWs potensielle vetorett over større transaksjoner er også uvanlig begrenset for en aksjonær av denne størrelse, påpeker Munthe.

– Alle begrensningene er blitt nøye utformet for å sikre at DHT forblir aktivt kontrollert av et sterkt uavhengig styre. Så, nok en gang, vi er stolte av denne konsoliderende transaksjonen. Det er riktig tidspunkt å ekspandere, sier DHT-sjefen.

Mener Frontline ikke handlet

Frontline krever, i likhet med  DHT-aksjonær Sissener Canopus og forvalter Jan Petter Sissener, at DHT-styret tar tilbudet  deres til aksjonærene.

Munthe mener imidlertid at Frontline enkelt kunne gjort dette selv, men har latt være.

– Om dere husker, så la Frontline frem sitt første forslag i januar. Så i februar var det et vindu for å melde inn saker til vår generalforsamling. Den muligheten tok de ikke, sier han under spørsmålsrunden.

Munthe registrerer at Frontline heller ikke har kommentert sine faktiske tilbud overfor aksjonærene gjennom offisielle meldinger til det amerikanske verdipapirtilsynet SEC. 

– De hadde heller ikke tatt de små stegene for å gi den nødvendige informasjonen til våre aksjonærer som påkrevd av SEC-reglene. Så faktum er at Frontline ikke gjør noe for ta saken til våre aksjonærer, selv om de har hatt muligheten til å gjøre dette i flere måneder, sier DHT-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: