Skipsreder og milliardær John Fredriksen og hans jakt på tankrederkonkurrenten DHT Holding er formelt over, og Fredriksens hundremillionersgevinst er nesten borte. 

I en melding til det amerikanske finanstilsynet SEC opplyser det Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline at det ikke lenger har planer om å slå sammen selskapet med DHT. Det kommer i kjølvannet av et halvt år med offentlige krangler og søksmål mellom de to partene.

Visket ut

Fredriksen og Frontline kjøpte seg inn i DHT med en 16,4 prosents eierandel i januar i år – og satte i gang et oppkjøpstokt mot selskapet. 

Oppkjøpsjakten ga Fredriksen og Frontline en samlet gevinst på over 100 millioner kroner tidligere i år, etter at DHT-kursen hadde steget til over fem dollar aksjen og selskapet hadde betalt ut utbytte. Siden har aksjekursen i DHT falt, og gevinsten er nå nærmest visket ut.

Ifølge DNs beregninger sitter Fredriksen og Frontline igjen med en gevinst på 6,5 millioner kroner, inkludert utbytter, fredag. Da DHT-kursen var nede på 4,02 dollar per aksje tidligere denne uken utgjorde DHT-investeringen et tap på over åtte millioner kroner for Frontline.

Solgte aksjer

Mandag kom det frem at Frontline og ett av Fredriksens investeringsselskaper, GHL, har solgt 1.103.778 aksjer i DHT Holdings i perioden 22. mai til 26. juni 2017. 

Nedsalget fremgår av et dokument fra det amerikanske finanstilsynet SEC fremlagt mandag kveld. Ifølge dokumentet har Frontline solgt 782.838 aksjer for 26,7 millioner kroner. GHL solgte i samme periode 316.385 aksjer for 10,8 millioner kroner.

Det fremgår også at Fredriksen sitter på 8,5 millioner aksjer i DHT gjennom ulike investeringsselskaper og at Frontline sitter på seks millioner aksjer. Fredriksen er styreleder og storaksjonær i Frontline. 

Oppkjøpsjakt

I slutten av januar varslet Frontline at det ville kjøpe DHT og dermed skape verdens suverent største tankrederi.

I de påfølgende månedene fikk Frontline en rekke bud på selskapet avslått. Fredriksen uttalte da til TradeWinds at han var fornøyd med å ha tapt.

I slutten av mars ble det kjent at DHT inngikk en avtale med det Singapore-baserte rederiet BW Group. Selskapets stortankflåte legges inn i DHT mot at BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent. Da kan BW Group blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk.

Det gjorde at Frontline tok DHT til retten både i New York og på Marshalløyene, der DHT er juridisk hjemmehørende, for å stoppe avtalen og få gjennom oppkjøpet. Begge sakene ble avvist av de ulike rettsinstansene. Tvisten mellom de to selskapene har ført til en til tider bitter ordkrig. I begynnelsen av mai anklaget DHT Fredriksen og Frontline for å drive skittent spill – en kritikk Frontline-sjefen avviste blankt. Frontline svarte med krass kritikk av DHTs ledelse.

På sin 73-årsdag sa Fredriksen til TradeWinds at han ikke bryr seg om DHT-kampen og at han kan «drive tankvirksomhet i søvne». I en melding til det amerikanske finanstilsynet SEC i juni meldte Frontline at det ikke lenger ønsker en sammenslåing med DHT.

Tankmarkedet har vært gjennom tøffe år etter at oljeprisen falt fra over 100 dollar fatet i 2014 ned til under 30 dollar fatet i 2016. Nå ser det derimot til at aktører i markedet, Fredriksen inkludert, forsøker å posisjonere seg for en mulig opptur i årene som kommer.(Vilkår)

Se den irakiske hæren rykke frem mot IS i Vest-Mosul
DNs team filmet dette ved fronten i Mosul 10. juni. Irakiske styrker kjemper seg gjennom gatene under konstant ild fra IS.
02:51
Publisert: