Arctic Securities’ ­shipping­analytiker Erik Nikolai Stavseth tror aksjene i John Fredriksens Frontline 2012 kan stige med 60 prosent til 75 kroner.

Igår ble Frontline 2012-aksjen handlet for 47 kroner i otc-markedet (over the counter) i Oslo. Det verdsetter rederiet til 11,7 milliarder kroner. Men Stavseth mener overføringen av de nye tørrlastskipene som selskapet har bestilt i Kina til det børsnoterte søsterselskapet Knightsbridge vil bidra til å løfte verdien kraftig fremover.

For to uker siden ble det kjent at Fredriksen selger seks store tørrlastskip til Knightsbridge. Fem av dem var såkalte capesize bulkcarriere på 180.000 dødvekttonn som ble bestilt på et verft i Kina mot slutten av 2012.

Vel halvparten av kjøpesummen på 305 millioner dollar gjøres opp ved utstedelse av nye aksjer i Knightsbridge. Etter kapitalutvidelsen vil Frontline 2012 eie 31,6 prosent av selskapet. DN har tidligere anslått gevinsten til mellom ti og 12 millioner dollar per skip.

Fortsatt sitter Frontline 2012 med 25 nybyggingskontrakter for drivstoffgjerrige capesize-skip. De skal leveres i toårsperioden fra tredje kvartal i år til tredje kvartal 2016. Knightsbridge ønsker å vokse videre og ser på mulighetene for å overta flere av nybyggene.

Mange analytikere, blant dem Stavseth, regner med at resten av capesize-skipene Frontline 2012 har bestilt vil følge etter og ende opp i Knightsbridge.

I en analyse tirsdag skriver han at handelen tidligere i måneden bare var det første skrittet. Stavseth venter at Frontline 2012 vil bli sittende med rundt 70 prosent av aksjene i Knightsbridge basert på at det får oppgjør for de resterende nybyggene i aksjer.

Disse aksjene kan gi utbytte fordi skipene vil ha en lav nødvendighetsrate for å drives i kontantmessig break-even, cirka 13.000 dollar dagen. Fraktmarkedet fremover ventes å ligge godt i overkant av dette.

Når resten av Frontline 2012-flåten plusses på – rederiet er medeier i Avance Gas og har også produkt- og råoljetankskip – mener Stavseth selskapet forsvarer en verdi på 69 kroner per aksje.

Hvis shippingmarkedene tar seg ytterligere opp og blir liggende på snittet de siste 20 årene anslår Arctic-analytikeren at aksjen kan være verdt 86 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.