Sjefen for det belgiske tankrederiet Euronav, Hugo De Stoop, går av som sjef med umiddelbar virkning. Det går frem av en børsmelding tirsdag morgen.

Finansdirektør Lieve Logghe er utnevnt til midlertidig toppsjef. De Stoop skal være tilgjengelig som rådgiver frem til en permanent sjef er på plass.

– Sterk representasjon

I meldingen sier De Stoop at han er takknemlig for de nesten 20 årene i Euronav.

– Med et nytt styre og sterk representasjon fra de to hovedaksjonærene, er tiden nå inne for at Euronav skal åpne et nytt kapittel i sin utvikling, sier De Stoop.

I januar trakk det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline oppkjøpsbudet på Euronav, blant annet etter motstand fra Saverys-familien, som er Euronav-storaksjonær. Sammenslåingen av de to rederiene ville skapt den suverent største aktøren i bransjen. Euronav har svart med å trekke konkurrenten foran en voldgiftsdomstol.

John Fredriksen har imidlertid kjøpt seg opp i Euronav. Han er nå er like stor som Saverys med 25 prosent, dersom man også teller Frontlines direkte eierskap i Euronav på omtrent syv prosent.

De Stoop, som var tiltenkt rollen som toppsjef i det fusjonerte selskapet og også åpent har kritisert Saverys-familien, uttalte for to måneder siden at han så frem til å få Fredriksen inn i et «mer representativt» styre. Det styret er det nå Fredriksen og Saverys som dominerer, og de er nå dømt til å bli enige om en strategi for fremtiden til Euronav nå som det ikke blir noen sammenslåing. Saverys har vært klare på at de ønsker å ta selskapet i en grønnere retning.

De Stoop forklarer i et intervju med DNs søsteravis TradeWinds at han ikke lenger hadde den tilliten han trengte.

– Dette var ikke noen ordentlig overraskelse, fordi det er vanskelig for en administrerende direktør å fortsette å lede selskapet når en 25 prosent pluss-aksjonær ikke lenger har tillit til ham, sier han med åpenbar referanse til Saverys-familien.

– Så det er naturlig å finne alternativer.

Kan ta lang tid

Sagaen om Frontlines oppkjøp av Euronav startet for over et år siden.

Det begynte med offentliggjøringen i april i fjor av avtalen som skulle skape det største tankrederiet i verden med god margin. Men veldig tidlig ble det klart at Euronavs største eier ikke støttet transaksjonen. Saverys ønsket å ta selskapet i en grønnere retning.

Likevel ble sammenslåingsavtalen formelt inngått i juli. I mellomtiden hadde både Saverys og Fredriksen kjøpt seg videre opp i Euronav. Et forsøk fra Saverys på å kaste styret strandet, men belgierne kom seg etter hvert opp i en eierandel som gjorde at transaksjonen ikke lenger hadde den nødvendige støtten på 75 prosent blant aksjonærene for å få til en reell fusjon.

Og i januar kom nyheten: Frontline trekker seg fra avtalen, og skylder nettopp på motstanden fra CMB. Men Euronav-styret er uenige i at dette er en god nok grunn, og mener at Frontline fortsatt er forpliktet til å gjennomføre budet, selv om det bare fører til at selskapet ender opp med et enkelt flertall av aksjene i Euronav. Derfor ba Euronav om voldgift for å løse krangelen.

Foreløpig har den belgiske voldgiftsdomstolen gitt Frontline første stikk, ved å avslå Euronavs krav om at termineringen av avtalen måtte settes på vent. I neste omgang skal den vurdere hvorvidt termineringen faktisk var lovlig eller ikke. Den kan ta «lang tid,» har Frontline-toppsjef Lars Barstad uttalt. De Stoop har vært klar på at fusjonen er ute av verden, og at voldgiften handler om hvorvidt Euronav har krav på erstatning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.