Striden i Bergshaven-familien når nye høyder i nok en rettsvist om fordelingen av verdiene i et av hovedselskapene, Bergshav Holding.

Familien har kranglet i retten i snart 20 år om kontrollen og pengene.

Skipsreder Atle Bergshaven (68) har gjennom årene parert angrep fra både mor, tante, kusine, fetter, brødre og nevøer. Og han har kjøpt ut de fleste familiemedlemmene.  Men Herman (70) har så langt ikke vært villig til å selge. Han eier vel 27 prosent av B-aksjene i Bergshav Holding, aksjer han mener er verdt minst 200 millioner kroner. Atle Bergshaven eier resten.

Utsulting?

To ganger tidligere har Herman fått rettens medhold i økt utbytte fra selskapet. Men nå vil han ha det oppløst - alternativt bli utløst - i saken som starter i Aust-Agder tingrett 27. oktober. I sluttinnlegget skriver hans advokat Nils-Henrik Pettersson at «Atle Bergshaven har en lang rekke «sugerør» inn i selskapets kasse. Det er bakgrunnen for at han kan gjennomføre en konsekvent «utsultingspolitikk» i selskapet».

Dessuten mener Pettersson at Atle Bergshaven helt bevisst har rigget selskapet slik at det ikke er i stand til å betale utbytter til storebror.

35 øre per krone

Atle Bergshavens advokat, Kaare Andreas Shetelig, avviser kravet om at selskapet skal oppløses.

Dersom retten skulle imøtekomme Herman Bergshavens prinsipale krav om innløsning, mener Shetelig verdien i så fall må settes til 35 prosent av de underliggende verdiene. Han begrunner dette i sitt sluttinnlegg med aksjens manglende likvidiet, Herman Bergshavens minoritetsposisjon og det faktum at dette er B-aksjer uten stemmerett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.