John Fredriksen-dominerte Frontline Ltd. gir ikke opp forsøket på å sikre seg tankrederiet DHT Holdings, tross to avviste frierier og BW Groups inntog som selskapets hvite ridder.

Blokkerer nytt tilbud 

Nå varsler Frontline søksmål mot BW og DHT for å tvinge eierne til forhandlingsbordet, melder DNs søsteravis Tradewinds onsdag ettermiddag. 

Frontline avleverte tirsdag et søksmål overfor New Yorks høyesterett, samme dag som selskapet gjorde et tredje forsøk på å få kontroll over DHT, ifølge Tradewinds.

I rettspapirene fremgår det at det Frontline siste tilbud vil gi aksjonærene en premie på 16,7 prosent over dagens aksjekurs, men at DHT-styret igjen har forhindret tilbudet å nå aksjonærene. Tilbudet skal være på 0,8 Frontline-aksjer per DHT-aksjer, fremgår det.

"Styret har satt opp en rekke forsvarsverk som effektivt forhindrer DHTs aksjonærer fra til og med å vurdere Frontlines foreslåtte tilbud", skriver Frontlines advokater i advokatfirmaet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, ifølge Tradewinds.

"Samtidig har DHT inngått en høyst irregulær og upassende transaksjon med BW der BW vil bli selskapets dominerende aksjonær", heter det.

Snur

Kampen om tankrederiet harvært lønnsom for Frontline, som har tjent over hundre millioner kroner på kursstigningen. Det har imidlertid vært ventet at Fredriksen og Frontline ville selge seg ut av DHT etter BWs inntog. Nå er tonen en annen.

"Frontlines eierandel i selskapet vil bli betydelig utvannet og BW Group vil bli gitt en urettferdig fordel i å kjøpe selskapet - til ulempe for aksjonærene i selskapet", skriver advokatene.

Det var i slutten av januar at Frontline varslet at det ville kjøpe konkurrenten DHT, og skape verdens suverent største tankrederi.

Fredriksen uttalte da til Tradewinds at han er fornøyd med å ha tapt.

- Jeg har den oppfatning at vi la inn et bud på DHT som var for høyt, og at nybygg blir en mer og mer attraktiv mulighet, sa Fredriksen. Saken fortsetter under bildet

DHT-sjefene Trygve P Munth (t.v.) og Svein Moxnes Harfjeld.
DHT-sjefene Trygve P Munth (t.v.) og Svein Moxnes Harfjeld. (Foto: DHT)

DHT-ledelsen er imidlertid av en annen oppfatning og foretrekker Sohmen-Pao-dominerte BW Group fremfor Fredriksen. 

– Det ville vært en god deal for Frontline-aksjonærene, og en dårlig deal for DHT-aksjonærene, sa DHT-sjefene Trygve P. Munthe og Svein Moxnes Harfjeld til Dagens Næringsliv nylig.

Krever stans

Frontline ber domstolen i New York om en midlertidig forføyning, som vil blokkere en avtale mellom DHT og BW Group der DHT overtar BWs 11 supertankere i bytte mot en eierandel på 33,5 prosent. Saken fortsetter under bildet

Styreleder og hovedaksjonær Andreas Sohmen-Pao i BW Group.
Styreleder og hovedaksjonær Andreas Sohmen-Pao i BW Group. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

DHT har før BW-avtalen 17 VLCCer, der ti av dem er bygget i 2011 eller senere.

DHT venter å få overlevert flåten til BW Group i andre kvartal 2017. Etter dette vil DHT ha en flåte på 30 VLCCer og to aframax med en samlet snittalder på 6,9 år.

Søksmåletm fra Frontline lister DHT og BW Group samt DHT-styret som saksøkte, men ikke ledelsen i selskapene, ifølge Tradewinds.

Bransjeavisen varslet i forrige måned at Frontline hadde redusert sin andel i DHT til 14,3 prosent fra 16,4 prosent. 

Frontline opplyser om en eierandel i DHT på 13,4 prosent i søksmålspapirene, som vil bli utvannet til 8,9 prosent dersom avtalen med BW går igjennom, ifølge Tradewinds.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se de spektakulære dronebildene fra brøyting fv 55 over Sognefjellet
Dronebilder fra Sognefjellet hvor Vegvesenet er i full gang med å brøyte fylkesvei 55. I spektakulære omgivelser jobber fresen seg sakte gjennom de enorme snømassene. Jobben tar rundt to uker og til tross for at det ikke har vært noen snørekord i år.
01:01
Publisert: