Shippingavisen TradeWinds melder at ratene for supertankere, Very Large Crude Carriers/VLCC-er, passerte 300.000 dollar fredag, etter å ha blitt sluttet oppunder 200.000 dollar dagen i forveien.

Oljetanker angrepet

Dette skjer etter at en iransk oljetanker ble angrepet av et missil utenfor den saudiarabiske havnebyen Jeddah fredag.

I forkant har amerikanske sanksjoner mot det kinesiske statseide tankrederiet Cosco, droneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia og sterke oljeetterspørsel fra raffineriene inn mot den kaldeste tiden av året, bidratt til å sende kraftig opp, spesielt for de lengste strekkene.

Samtidig rykker skjerpede maritime miljøkrav (IMO2020) stadig nærmere, noe som er ventet å ta bort kapasitet fra markedet.

I kjølvannet har tankaksjer verden over skutt i taket, best illustrert her hjemme med John Fredriksen-dominerte Frontline, som er opp over 25 prosent den seneste uken, og som dermed har mer enn doblet seg siden nyttår. Aksjen stiger over åtte prosent fredag.

Tilsvarende utvikling ser man i Arne Fredly-dominerte Hunter Group, som med en oppgang på over 25 prosent den siste uken har steget nær 60 prosent siden nyttår. Aksjen stiger over fem prosent fredag.

– Perfekt storm

Konsernsjef Robert Macleod i Frontline opplyser til TDN Direkt fredag at de registrerer dagrater for VLCC-er på rundt 280.000 dollar dagen.

– Vi er midt i en perfekt storm akkurat nå og VLCC-ratene er akkurat nå rundt 280.000 dollar per dag, sier han til TDN Direkt.

Macleod sier dagratene er drevet av faktorer som utvidelsen av USAs sanksjoner mot Iran til å inkludere selskapet Cosco, samt enkelte aktørers svartelisting av skip som har seilt ved Venezuela siste år.

– Dette er fyrstikken som tenner et tankmarked som har sett fundamentalt sterkere ut drevet av amerikansk eksport, lavere flåtevekst, største raffineriveksten verden har sett på 40 år og IMO 2020, sier han til TDN Direkt.

– Ikke kortvarig

Frontline-sjefen tror rateoppgangen er kommet for å bli.

– Dette er viktig å påpeke da dette er grunnen for at vi tror vi har startet en sykel med sterke tankrater, det er ikke Cosco og Venezuela alene og vi tror de fundamentale årsakene gjør at dette ikke blir kortvarig, sier Macleod.

Skipsmegler Clarksons Platou påpeker at eksplosjonen på det iranske tankskipet tidligere fredag var en ytterligere begivenhet som har rystet tankmarkedet, noe som sannsynligvis vil øke risikopremien i regionen.

«Ifølge Lloyd's har Unipec blitt med Exxon på embargoen mot Venezuela-tilknyttede skip, men meglere har rapport få bevis på hvilken påvirkning dette har på ratene så langt», skriver meglerhuset i en oppdatering fredag, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.