Frontlines søksmål for å blokkere DHTs avtale med Singapore-rederiet BW Group ble avvist av en domstol etter en høring i New York onsdag, og offentliggjort torsdag ettermiddag. 

Ifølge rettspapirene avvises Frontlines krav i saken som følge av formelle feil knyttet til rettsprosessen. Selskapet får en smekk for å ha levert rettsdokumenter for sent. I rettspapirene omtales det som «utilgivelig timing».

I tillegg til dette legges det til grunn at Frontline «ikke har klart å etablere på dette tidspunkt» at DHTs transaksjon med BW Group brøt gjeldende lover. 

Det er mulig for partene å klage på avgjørelsen innen 30 dager.

Frontline-ledelsen har ikke besvart DNs henvendelser torsdag. 

Tidligere denne uken meldte DNs søsteravis TradeWinds at Frontline går til søksmål mot BW og DHT for å stoppe transaksjonen og tvinge eierne til forhandlingsbordet. Dette søksmålet ble onsdag ettermiddag avvist av en domstol i New York, og den første båten i transaksjonen er allerede levert til DHT. 

Frontline-kritikk

Rettspapirer fra New York viser at Frontline i sin stevning kommer med knallhard kritikk av DHTs styre, som selskapet mener ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor aksjonærene i DHT ved å avvise budet fra Frontline. 

Frontlines advokater skriver blant annet at styret i selskapet har «nektet å forhandle med Frontline» og har satt opp forsvarsmekanismer for å «hindre Frontline i å ta budet sitt til aksjonærene». Frontline kaller disse forsvarsmekanismene ifølge rettsdokumentene for en «giftpille». 

Frontline reagerer også på at BW Group kommer inn som aksjonær mens Frontline blir vannet ut, altså at deres eierandel blir mindre, og at budet ikke er i aksjonærenes beste interesse. Frontline mener ifølge rettsdokumentene at DHT-styrets «eneste plikt er å gi aksjonærene muligheten til å stemme over (...) Frontlines foreslåtte tilbud». 

Frontline skriver videre ifølge rettspapirene at DHT-styret ikke «kan rettferdiggjøre deres urettmessige unnlatelse av å engasjere seg med Frontline. 'Giftpillen' har intet legitimt formål, og brukes av styret for å urettmessig berøve aksjonærene muligheten til å bestemme selv (...), samtidig som det tillater styret å befeste sin posisjon og beholde sine lukrative posisjoner innad i selskapet.»

DHT avviser alle anklager

Informasjon fra selskapet viser at styremedlemmene har fått honorarer, tildeling av aksjer og godtgjørelser på over fem millioner kroner hver over en treårsperiode.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra styreleder Erik A. Lind (61) på anklagene fra Frontline. 

I en uttalelse torsdag sier DHT at realiteten er «svært annerledes» enn den Frontline fremstiller, og avviser alle anklager fra Frontline. Selskapet avviser også at det er en forsvarsmekanisme for å hindre Frontline i å ta over DHT og avviser også at selskapet har gitt uttrykk for å være til salgs eller i spill. Selskapet sier følgende om Frontlines anklager i uttalelsen: «Det er feil alt sammen».

Kan bli problematisk

Fredriksen og Frontlines sak en prinsipielt knyttet til hvordan styret og ledelsen har opptrådt i prosessen, mener Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen, som har fulgt denne rettsprosessen tett.

– Jeg syns Frontline og Fredriksen her tar opp en prinsipielt veldig viktig sak rundt styrets ansvarsområde. Ledelsen i DHT har vært veldig klare på at de er imot budet fra Frontline, og har således handlet på vegne av aksjonærene. Det er jo problematisk, og styret har der et ansvar, sier Haavaldsen til DN om saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: