Kampen om tankkjempen Euronav har spisset seg kraftig til siden planene om en fusjon med John Fredriksens Frontline ble presentert forrige måned.

Den belgiske rederfamilien Saverys, som er Euronavs største eier, har gått mot planene, og nominerte tre medlemmer til det nye styret som skulle velges av aksjonærene torsdag.

Men det sittende Euronav-styret, som i likhet med Frontline-styret støtter fusjonsplanene, har gått kraftig ut mot sin egen hovedaksjonær, og advart mot å stemme for kandidatene til Saverys-bedriften CMB.

De tre foreslåtte medlemmene fra Saverys-familien, Bjarte Bøe, Ludovic Saverys og Patrick de Brabandere, fikk en oppslutning på rundt 30 prosent av stemmene, og ble dermed ikke valgt inn i det nye styret.

Fusjonen nærmere

I en melding fra Euronav torsdag ettermiddag går selskapet langt i å antyde at fusjonen med Frontline nå har rykket nærmere.

– Resultatet av valget til styret og dets sammensetning leverer et klart signal fra et flertall av aksjonærene om at de støtter strategien som er skissert av Euronavs styre og ledelse, inkludert den foreslåtte fusjonen med Frontline, heter det.

Selskapet skriver videre at partene har gjort «gode og solide» fremskritt med tanke på de siste detaljene som skal hamres ut om transaksjonen.

CMB eier nå 18,5 prosent og Fredriksen 12 prosent av Euronav, etter at begge har kjøpt seg opp den siste tiden. Ifølge den belgisk avisen De Tijd, som meldte om resultatene fra generalforsamlingen før Euronav sendte ut sin melding, trenger fusjonen 75 prosent støtte for å gjennomføres.

Storstilt fusjon

Det var i starten av april at nyheten om fusjonen mellom Euronav og Frontline ble kjent. DN kunne da erfare at John Fredriksen selv var svært tett på forhandlingene.

Det sammenslåtte selskapet skal etter planen fortsette under Frontline-navnet, med nåværende Euronav-sjef Hugo De Stoop som administrerende direktør. Det vil ha over 140 fartøy og en markedsverdi på 4,2 milliarder dollar, eller nærmere 37 milliarder kroner.

Fusjonen vil innebære en aksjesammenslåing der hver Euronav-aksje vil bli til 1,45 Frontline-aksjer. Det betyr at 59 prosent av aksjene i det nye selskapet vil eies av dagens Euronav-aksjonærer, mens de resterende 41 prosentene vil eies av dagens Frontline-aksjonærer. Fredriksen eier i dag om lag 39 prosent av Frontline.

En knapp uke senere gikk altså den belgiske rederiarvingen Alexander Saverys ut mot fusjonen. Saverys-familien er største eier i Euronav, og varslet at han ville stille seg i opposisjon mot Fredriksens storstilte fusjonsplaner.

– Hva får Euronav ut av dette? Ingenting. Vi ser at Euronav ikke går i riktig retning. Vi vil ikke at et selskap vi har vært med på å bygge går inn i feil retning, sa arvingen ifølge Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.