I forrige uke ble det klart: John Fredriksens tankrederi Frontline fusjoneres med den belgiske konkurrenten Euronav.

Det sammenslåtte selskapet vil fortsette å bruke Frontline-navnet, med operasjoner i Belgia, Norge, Storbritannia, Singapore, Hellas og USA, og vil ha en anslått markedsverdi på mer enn 4,2 milliarder dollar, opplyses det.

Sier nei

Men planene og fusjonen falt ikke i god jord hos største aksjonær i Euronav, CMB, eid av den belgiske rederifamilien Saverys. Nå snakker rederiarvingen Alexander Saverys ut, og varsler at han vil stille seg i opposisjon. Selv om styrene i både Frontline og Euronav har godkjent fusjonen, mener Saverys at Euronav-aksjonærene ikke kommer godt ut av avtalen og mottar ingenting. Euronavs aksjeeiere skal, ifølge fusjonsavtalen, motta 1,45 Frontline-aksjer per Euronav-aksje de eier.

Det melder britiske Financial Times.

Saverys-familien eier i overkant av 13 prosent av det Antwerpen-baserte selskapet.

– Hva får Euronav ut av dette? Ingenting. Vi ser at Euronav ikke går i riktig retning. Vi vil ikke at et selskap vi har vært med på å bygge går inn i feil retning, sier arvingen ifølge FT.

Alternative planer

Saverys understreker at hverken Euronav eller Frontline har kommet i land med den nødvendige aksjonærstøtten de trenger. Hans alternative plan går ut på å bygge opp en opposisjon blant andre investorer, å øke familiens eierandel og stake ut en plan der rederiet i fremtiden ikke trenger å være like avhengig av å transportere olje.

Like etter at fusjonen ble kjent, indikerte Saverys selskap, CMB, at det ikke var fornøyd med planene.

– CMB setter spørsmålstegn ved den nåværende strategien til Euronav, som utelukkende fokuserer på transport av råolje i en verden der avkarbonisering er av største betydning, sier selskapet, ifølge TradeWinds.

– Vi er overbevist om at planen vi vil presentere gir best verdi, på kort og lengre sikt, for våre aksjonærer, skrev Euronav i børsmeldingen i forrige uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.