Tankrederiet Frontline, hvor milliardær og investor John Fredriksen er hovedeier, fikk i andre kvartal et nettoresultat på 200 millioner dollar. Det er en oppgang fra 1,1 millioner dollar i samme periode i fjor.

På forhånd var det ventet et nettoresultat på 225 millioner dollar.

De totale driftsinntektene var på 387 millioner dollar.

Analytikerne hadde også ventet et kvartalsutbytte på 0,74 dollar per aksje. Frontline har derimot besluttet å betale et utbytte på 0,50 dollar per aksje.

Det tilsvarer 878 millioner norske kroner med dagens dollarkurs.

– Bør ses i sammenheng

– Det var litt svakere enn ventet, men det er fortsatt et sterkt resultat, sier analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities.

I løpet av kvartalet betalte Frontline tilbake Hemen Holding 60 millioner dollar av en tilgjengelig fasilitet på 275 millioner dollar.

– Det tilsvarer 30 cent per aksje, og utbyttet, som ligger litt lavere enn konsensus, bør ses i sammenheng med det, sier Mørkedal.

Hemen Holding er John Fredriksens selskap.

Svært godt halvår

Rederiet har tjent godt på det kraftige oljeprisfallet i starten av året. Første kvartal var delvis preget av ekstremt høye rater som følge av mye tilgjengelig olje på markedet og lite etterspørsel. Da Frontline la frem tall for første kvartal fremkom det at rederiet hadde dekket 75 prosent av sine spot VLCC-dager for andre kvartal på 92.500 dollar per dag.

For rederiets VLCC-er (very large crude carriers) ble det anslått en break-even på 22.000 dollar på kontantbasis for timecharter-ekvivalente rater i 2020. Det betyr at alt over dette nivået er penger rett i kassen.

I løpet av andre kvartal har VLCC-ratene falt kraftig tilbake, men da Frontline la frem førstekvartalstallene i mai sa toppsjef Robert Hvide Macleod at de hadde «sikret noen veldig attraktive time charters».

– Våre resultater for første halvår av 2020 er det beste på over ti år, og vi har samlet betalt kontantutbytter på 1,20 dollar per aksje i samme periode, sier Hvide Macleod i en melding torsdag.

I årets første seks måneder har Frontline tjent 365 millioner dollar etter skatt, mot 41 millioner dollar i samme periode i fjor.

«Optimistisk syn fremover»

Hvide Macleod sier tankratene har funnet støtte på lavere nivåer i tredje kvartal og at de venter at oljeetterspørselen og etterspørsel for transport vil ta seg gradvis opp. Han sier de har god oversikt/synlighet over tredjekvartalsresultatene basert på spotdager som er allerede er låst inn, i tillegg til charterdekningen.

– Det virker som de har et optimistisk syn fremover. Min personlige bekymring er at du fortsatt har mye flytende lager fortsatt der ute, sier Clarksons-analytiker Frode Mørkedal.

Han forklarer at mange redere chartret ut skip på seks måneders kontrakter da markedet var sterkt i april. Disse vil trolig rulle av i oktober. Forrige uke var det 93 VLCC-er i flytende lager, i tillegg til 56 skip som har ekstraordinær ventetid ved lasting. Mørkedal sier mange i markedet er bekymret for at disse skipene skal rulle av kontrakter og komme ut i markedet før produksjonen tar seg opp.

– På den positivt siden er det forventning om mer oljeproduksjon. Ser du på forventet økning i Opec-produksjon er det nok til å absorbere skipene i flytende lager. Spørsmålet er hva som kommer først, sier analytikeren.

Tror neste år kan bli bra

– Det kan bli et dårlig marked de neste par månedene, men kommer vi oss over fartsdumpen med flytende lager, ser man kanskje den beste tilbudssiden på 25 år. Med utsiktene til mer produksjon tror jeg neste år kan bli et veldig bra år og at neste oppgangssyklus kan bli mer langvarig, sier han.

Frontline-aksjen har over doblet seg de siste tre årene. Etter en begredelig start på året, føk aksjen i været i mars og april, og toppet seg i slutten av april på 111 kroner per aksje. Siden har aksjekursen falt 33 prosent til kurs 74 kroner.

Fem av analytikerne som dekker Frontline-aksjen har en kjøpsanbefaling, fire anbefaler hold og en salg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.