USAs utenriksminister sier at ingen økonomiske sanksjoner rettferdiggjør at Iran kan angripe uskyldige sivile personer og skake opp oljemarkedene på den måten de gjorde i dag.

Det skriver blant annet CNBC.

Anklagene baserer han på etterretning, hvilke typer våpen som er brukt, og hvordan angrepene er utført, sa han på en pressekonferanse.

– Faktum er at ingen gruppe som opererer i området har de nødvendige ressurser eller ferdigheter til å gjennomføre noe som er så sofistikert, la Pompeo til.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaket eksplosjonene om bord i «Front Altair» og «Kokuka Courageous», og Pompeo la ikke frem beviser for påstanden om at Iran sto bak.

Han sier at hele det internasjonale samfunnet fordømmer handlingen til Iran.

Oljeprisen kraftig opp

Oljeprisen steg kraftig torsdag etter nyheten om at to tankskip ble skadet like ved Hormuzstredet i Oman-bukten. I skrivende stund handles et fat Brent Spot for 61,48 dollar.

Det ene skipet som ble rammet er Frontlines supertanker «Front Altair», det andre er et skip som seiler under panamansk flagg med navn «Kokua Courageous».

Sistnevnte har selv sagt at det er blitt utsatt for et angrep, mens shippingavisen TradeWinds skriver at det John Fredriksen-eide skipet skal ha blitt torpedert. Kilder sier til avisen The Wall Street Journal at skadene er konsistente med torpedoangrep, og torsdag ettermiddag sto «Front Altair» i full brann.

Hele mannskapet på 23, fra Russland, Filippinene og Georgia, ble reddet uskadet fra «Front Altair».

– Kapteinen tok raskt beslutning om å evakuere skipet for å sikre mannskapet, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i en tekstmelding til DN.

Foreløpig har ingen tatt på seg skylden for angrepet.

Flere tror Iran står bak

Kjetil Selvik, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) og ekspert på konflikter i Midtøsten, sa til DN tidligere på dagen at han ikke er i tvil om hva som er årsaken til angrepene mot skip i regionene den siste tiden:

– Det som ligger bak er den tilspissede konflikten mellom Iran og USA det siste året, etter at USA trakk seg fra atomavtalen, sa Selvik.

I fjor trakk president Donald Trump seg ut av atomavtalen med Iran fordi han mente at de ikke hadde fulgt vilkårene. Trump har trukket tilbake de midlertidige tillatelsene til å importere olje fra Iran. De landene som gjør dette, vil bli straffet, har Trump sagt.

I en Twitter-melding torsdag skriver Donald Trump at USA er langt unna å komme til enighet med Iran:

Litt senere på kvelden la han ut denne tweeten:

Selvik skisserer to hovedmistenkte for angrepet på de to skipene i Oman-bukten torsdag morgen, Iran og Saudi-Arabia.

– Mest sannsynlig er det Iran eller noen av deres samarbeidspartnere som står bak angrepene, mente oljeanalytiker Trond Omdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.