Det pressede rederiet Nordic American Offshore, som er kontrollert av skipsreder Herbjørn Hansson både privat og gjennom Nordic American Tankers, har hittil i år tapt 85 millioner dollar.

I tredje kvartal beløp tapene seg til 38 millioner dollar.

Nå er rederiet ute og henter penger, gjør massive endringer i ledelsen og bytter ut Herbjørn Hansson som styreleder.

Ut med Hansson og Lie

Rederiet har inngått en avtale med Scorpio Offshore Investments som investerer fem millioner dollar i Nordic American Offshore gjennom en rettet emisjon. Emisjonen skjedde til markedskurs på 0,42 dollar per aksje.

Samtidig trekker Herbjørn Hansson seg som styreleder og byttes ut med Emanuele Lauro, som også er utpekt til administrerende direktør i rederiet.

I tillegg går Marianne Lie, næringslivsleder og tidligere sjef i Norges Rederiforbund, ut av ledelsen, men forblir i styret.

Det står ikke opplyst om hva pengene fra emisjonen skal brukes til.

Skrinla fusjon

De siste årene har aksjekursen til Nordic American Offshore falt som en sten. Bare de siste to årene har kursen falt 88 prosent.

I oktober meldte rederiet at det hadde inngått en intensjonsavtale med det kanadiske rederiet Horizon Maritime Services om en mulig fusjon av de to selskapene. Det ble der skrevet at Hansson ville forbli styreleder og konsernsjef dersom selskapene slo seg sammen.

To måneder senere ble fusjonen skrinlagt.

Store lederendringer

Når Scorpio Offshore Investment nå går inn med fem millioner dollar, blir investeringsselskapet sjette største aksjonær i Nordic American Offshore.

Selskapet setter inn en rekke av sine egne menn i ledelsen:

  • Lauro går inn som konsernsjef
  • Robert Bugbee går inn som styremedlem og president.
  • Cameron Mackey blir driftsdirektør.
  • Og Filippo Lauro blir visepresident.

Ifølge meldingen fra Nordic American Offshore ble investeringen og lederskiftet enstemmig vedtatt av styret, av Herbjørn Hansson og enkelte av selskapets største aksjonærer.

Roser Hansson

Nordic American Offshore har en markedsverdi på 26 millioner dollar. Bare siden årsskiftet er børsverdien barbert med to tredjedeler.

Den nye toppsjefen er ikke fortvilet.

– Til tross for at det er kortsiktige utfordringer i offshoremarkedet, mener jeg Nordic American Offshore har alle de nødvendige egenskapene for å lykkes på lengre sikt: ansatte av høyt kaliber, eiendeler av høyt kaliber og sterke relasjoner med nøkkelaksjonærer, først og fremst långiverne og aksjonærene, sier Emanuele Lauro i en melding.

Han roser Herbjørn Hansson for hans visjon og lidenskap for selskapet.

– Han har bygget en prisverdig plattform med en lovende fremtid, en jeg vil jobbe hardt med mine kolleger for å realisere, sier Lauro. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Franske butikkeiere kan ha tapt over ti milliarder kroner
00:00
Publisert: