Onsdag kveld signerte det Arne Fredly-kontrollerte tankrederiet Hunter Group en låneavtale med en årlig rente helt nede på fem prosent, alle kostnader inkludert.
Tilbyderen av lånet er ingen ringere enn den Moacobaserte-investoren Arne Fredly selv gjennom hans selskap Apollo Asset. Hunter Groups konsernsjef Erik Frydendal beskriver fordelen ved låneavtalen med ett ord:
– Fleksibilitet. Det ville ikke vært mulig å oppnå så bra vilkår med noen banker, sier han.
– Du klarer ikke å finne så gode betingelser andre steder?
– Hvis du vet om et sted, må du være så snill å si det, svarer Frydendal.
Vil ha skipene tidligere
Fredly forvandlet oljeserviceselskapet Hunter Group til et tankrederi etter å ha beseiret oljemilliardær Ståle Kyllingstad i en kamp om kontroll i selskapet. Han kjøpte ut gamle aksjonærer, inngikk på egen hånd kontrakt på fire store oljetankskip og rendyrket selskapet til en tankutfordrer.
Hunter har åtte skip under bygging og presser på for å få levert skipene tidligere.
– I lys av det, kan det være greit å ha litt mer fleksibilitet med tanke på kontantposisjonen i selskapet. Det er rett og slett for å ha litt i lommeboken, sier Frydendal.
Låneavtalen er en såkalt rullerende kredittfasilitet på tre millioner dollar (26 millioner kroner), som betyr at selskapet løpende kan trekke penger når det har behov for det. Avtalen sier «all inclusive» som betyr at det ikke betales gebyrer og andre kostnader – kun årlig rente på fem prosent.
– Hvorfor gir Apollo, altså Fredly, så gode betingelser?
– Mitt inntrykk er at det er svært viktig for Apollo at dette blir en suksess og at vi jobber hardt for selskapet, sier Frydendal.
Gjennom Apollo Asset eier Arne Fredly 26,89 prosent av aksjene i Hunter.
«Dedikerte og ressurssterke eiere»
Arne Fredly kan imidlertid si opp låneavtalen når som helst. Da må all utestående gjeld tilbakebetales den påfølgende måneden. Avtalen opphører også dersom og når første skip leveres.
Etter planen skal det første skipet leveres til Hunter 30. oktober i år. Skipene ble kjøpt til gunstige priser på 85,5 millioner dollar per skip inkludert eksosrenseanlegg, såkalt «scrubber».
Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier mener låneavtalen bare er en midlertidig løsning mens selskapet holder på å adressere den totale finansieringen det trenger for å betale for levering av skipene. Men han mener likevel det sender et tydelig signal om at man har en hovedeier som er villig til å støtte selskapet.
– Ethvert selskap ønsker å ha dedikerte og ressurssterke eiere, sier han.
Ethvert selskap ønsker å ha dedikerte og ressurssterke eiere
Analytikeren beskriver skipene som er under bygging som moderne. Han mener de er bestilt til gode priser.
– Det som gjenstår er å få dem finansiert, og med det på plass ligger de godt an til å dra nytte av det som forventes å bli et godt tankmarked, sier han.
I tillegg til gjeldsfinansiering må Hunter også ut å hente egenkapital, men hvor mye avhenger av hva slags gjeldsfinansiering de får på plass, mener analytikeren.
– Hvor lett blir det?
– Ut ifra det man tror om utviklingen i tankmarkedet, hvor man forventer et sterkt marked i andre halvår og inn i 2020, tror jeg det burde være en overkommelig øvelse, samtidig som det virker som de har en del sterke og dedikerte eiere som bør støtte deres egenkapitalfinansiering, sier Daul.
Greit ikke å ha skip i vannet nå
En av dem som var meget sentrale da Arne Fredly sikret seg de fire første skipene, var oljeguru Torbjørn Kjus, nå Akers sjeføkonom. Han har selv investert i rederiet og mener det er et voldsomt potensial.
– Den er så kul, den aksjen. Det er nesten ikke nedsidepotensial og så er det mye oppsidepotensial. Det er sjelden du ser så skjev risiko, sa Kjus til DN forrige uke.
Han mener prisen på skipene var så lav at stålverdien på nybygde skip må falle betraktelig før man eventuelt kommer til å tape penger på investeringen.
Selv om prisene på nybygg har gått opp i det siste, er ikke ratene mye å skryte av. Ratene bestemmer hvor mye det koster å frakte noe fra et sted til et annet, og for de aller største tankskipene VLCC har ratene vært svake de siste årene. Det er slike skip Hunter har i bestilling.
– Ratene nå er ganske dårlige, så det er greit å ikke ha noen skip i vannet. Vi er veldig positive til utsiktene for andre halvår, og det er grunnen til at vi ønsker å få levert så tidlig som mulig, sier Hunter-sjef Erik Frydendal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.