Fjorårets regnskap til Arne Blystads selskap Spencer Holding oppsummerer tapene Blystad har pådratt seg i riggselskapet Songa Offshore: 1,6 milliarder kroner. Det fremgår i regnskapets noter.

Deler av tapet stammer fra tidligere år, men ble tatt i fjorårets regnskap etter at Blystad solgte seg fullstendig ut av Songa Offshore i fjor høst.

– Songa Offshore har vi solgt oss helt ut av, og nu ønsker vi det nye management og eiere lykke til! er Arne Blystads eneste kommentar til Songa-tapet.

 

Lite offshore

Songa-aksjen gikk på en alvorlig smell i fjor sommer etter at andrekvartalsrapporten avslørte sviktende resultater, forsinkelse på bestilte rigger og store finansieringsproblemer. Blystad ønsket ikke å bidra til den påfølgende emisjonen og kvittet seg i løpet av høsten med samtlige Songa-aksjer, noe som i følge Spencers årsberetning reduserte Blystads eksponering mot offshore til et minimum.

Dagen etter Blystad solgte seg ut og trakk seg som styreleder, annonserte selskapet en redningsaksjon der aksjonærer, långivere og Statoil, som leier de fleste riggene, skulle birdra. Øvrige aksjonærer tilførte 275 millioner dollar i ny egenkapital, hvor Bergens-investor Frederik W. Mohn bidro med brorparten.

 

Vanskelige år

Øvrige investeringer i Spencer-gruppen er rettet mot shipping, eiendom og børsnoterte aksjer. Konsernet kontrollerer 32 selskaper og har en samlet flåte på 19 skip.

– Vi har lagt noen vanskelige år bak oss, men ser nu optimistisk på fremtiden med mange interessante investeringsmuligheter, skriver Blystad i en e-post til DN.

Driftsinntektene i Spencer-konsernet var i fjor 837,6 millioner kroner, mer en fordoblet fra 2012.

Urealiserte gevinster fra investeringer i datterselskap løfter finansinntektene med 1,5 milliarder kroner.

Resultat etter finansposter endte på 19,7 millioner kroner, kraftig dempet av realiseringen av Songa-tapet. Investeringer på børs ga Blystad urealiserte gevinster 42,3 millioner kroner i 2013.

– Vi er investert i diverse selskaper på Oslo børs, men har ingen kommentarer til enkelt investeringer, skriver Blystad til DN.

Ved årsskiftet satt selskapet på 381 millioner kroner i kontanter, samt noterte aksjer og obligasjoner til en verdi av 702 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.