Stortankrederiet Frontline, og hovedeier John Fredriksen, tapte de første rundene i kampen om den Oslo-drevne men New York-børsnoterte konkurrenten DHT Holdings. DHT søkte i stedet sammen med BW Group i Singapore.
Nå høyner Fredriksen og Frontline.
Ifølge en melding til Oslo Børs sent tirsdag kveld har nemlig Frontline lagt inn et nytt bud på aksjene i DHT Holdings.
«Frontline har nå anmodet DHT-styret om å vurdere en ny sammenslåing, som omfatter de skipene som er levert og leveres fra BW Group», skriver Frontline i meldingen.
16-18% budpremie
Det nye budet er på 0,8 Frontline-aksje per DHT-aksje, som basert på sluttkurs på Oslo Børs tirsdag tilsvarer 46,44 kroner, eller 5,43 dollar. Til sammenligning stengte DHT Holdings-aksjen på 4,67 dollar på New York-børsen tirsdag kveld. Frontlines melding om nytt bud kom etter at børsen stengte.
Ikke bedre
DHT skriver i en pressemelding onsdag morgen at det bekrefter å ha fått det nye forslaget. Styreleder Erik A. Lind fikk budet kort tid etter 16.30 amerikansk tid.
– Selv om det foreslåtte bytteforholdet på 0,8 ikke reflekterer noen bedring fra forslaget styret vårt tidligere har vurdert og enstemmig avvist, vil styret grundig og nøye gjennomgå budet, hensyntatt endringer i DHT-flåten, markedsforholdene og annen utvikling de seneste par månedene, sier Lind i en kommentar.
– Jeg merker meg, som ved tidligere forslag, at Frontline ber om svar på i en urimelig fremskyndet tidsramme – dette tilfelle under 24 timer – som ikke tillater en passende og riktig gjennomgang. Vi vil svare i rimelig tid, sier han.
DHT har hyret Lazard som finansiell rådgiver og Cravath, Swaine & Moore som juridisk rådgiver.
Verdens største
Frontline selv har regnet ut at det nye tilbudet er 18 prosent over snittkursen på DHT-aksjen de ti siste handledagene før 21. april, og 16 prosent over snittet de siste 30 dagene.
«En sammenslåing vil skape verdens største børsnoterte tankrederi målt etter flåtestørrelse, markedsverdi og handelslikviditet», skriver Frontline i meldingen. Det sammenslåtte selskapet vil også nyte godt av lavere driftskostnader og positive synergier.
«Frontlines overlegne tilgang til gjeld- og egenkapitalmarkedene bør styrke genereringen av fri kontantstrøm ytterligere», heter det.
Et Frontline-bud tilsvarende 0,725 Frontline-aksjer per DHT-aksje ble avvist i februar.
Flere forsøk
Tankrederiet DHT Holdings sto mot to oppkjøpsforsøk fra John Fredriksen-kontrollerte Frontline, og fant i stedet sammen med BW Group i Singapore, som kom inn i DHT med en blokkerende eierandel på 35 prosent i bytte mot sine stortankskip.
Fredriksen har tidligere uttalt til DNs søsteravis TradeWinds at han var fornøyd med å ha tapt.
– Jeg har den oppfatning at vi la inn et bud på DHT som var for høyt, og at nybygg blir en mer og mer attraktiv mulighet, sa Fredriksen.
Frontline hadde kjøpt seg opp til å bli største eier med 16 prosent i DHT før dagens melding, mens rederiet har motsatt seg Frontlines budforsøk.
Senere har Frontline gått til domstolene for å forsøke å blokkere DHTs avtale med BW Group, men ble i forrige uke avvist i sitt krav om en midlertidig forføyning.
– Er overbevist
I et brev til DHT-styret datert tirsdag 25. april skriver Frontline at det nå «trusts» at DHT nå vil ta opp diskusjonen med Frontline for å «forhandle felles tilfredsstillende transaksjonsdokumenter», og vil slutte med det Frontline mener er tiltak for å hindre Frontline.
– Vi er overbevist om at den foreslåtte nye sammenslåingen vil maksimere verdiene for begge gruppenes aksjonærer. Vi mener dette er i begge selskapenes aksjonærers interesser, og vi vil forsøke å sikre at DHT-aksjonærene får en mulighet til å vurdere vårt bud, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i meldingen.
Frontline kom i sin stevning i New York med knallhard kritikk av DHTs styre, som selskapet mener ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor aksjonærene i DHT ved å avvise budet fra Frontline.
Frontlines advokater skriver blant annet at styret i selskapet har «nektet å forhandle med Frontline» og har satt opp forsvarsmekanismer for å «hindre Frontline i å ta budet sitt til aksjonærene». Frontline kaller disse forsvarsmekanismene ifølge rettsdokumentene for en «giftpille».
Frontline reagerer også på at BW Group kommer inn som aksjonær mens Frontline blir vannet ut, altså at deres eierandel blir mindre, og at budet ikke er i aksjonærenes beste interesse. Frontline mener ifølge rettsdokumentene at DHT-styrets «eneste plikt er å gi aksjonærene muligheten til å stemme over (...) Frontlines foreslåtte tilbud».
Frontline skriver videre ifølge rettspapirene at DHT-styret ikke «kan rettferdiggjøre deres urettmessige unnlatelse av å engasjere seg med Frontline. 'Giftpillen' har intet legitimt formål, og brukes av styret for å urettmessig berøve aksjonærene muligheten til å bestemme selv (...), samtidig som det tillater styret å befeste sin posisjon og beholde sine lukrative posisjoner innad i selskapet.»
DHT avviser alle anklager
Informasjon fra selskapet viser at styremedlemmene har fått honorarer, tildeling av aksjer og godtgjørelser på over fem millioner kroner hver over en treårsperiode.
Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra styreleder Erik A. Lind (61) på anklagene fra Frontline.
I en uttalelse torsdag sier DHT at realiteten er «svært annerledes» enn den Frontline fremstiller, og avviser alle anklager fra Frontline. Selskapet avviser også at det er en forsvarsmekanisme for å hindre Frontline i å ta over DHT og avviser også at selskapet har gitt uttrykk for å være til salgs eller i spill. Selskapet sier følgende om Frontlines anklager i uttalelsen: «Det er feil alt sammen».
Brevet Hvide Macleod tirsdag skrev til DHT var rettet til DHT-styreleder Erling Lind. I brevet skriver Frontline-sjefen blant annet at «giftpillen» som hindrer DHT-aksjonærene å ta stilling til Frontlines bud strider med DHT-styrets forpliktelser, og truer med å gjøre uopprettelig skade på så vel DHT som Frontline.
– Vi krever derfor at du umiddelbart stanser alt arbeid for å opprettholde eller effektuere giftpille-tiltakene, og at du gir DHT-aksjonærene anledning til å stemme over tilbudet, skriver Robert Hvide Macleod.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.