Konflikten mellom Frontline og styret i tankrederiet DHT blir stadig mer tilspisset. 

Ett døgn etter at John Fredriksens Frontline formelt fremsatte et tredje bud på selskapet, tar Frontline DHT igjen til retten. Denne gang på Marshall-øyene, som er DHTs hjemmehørende jurisdiksjon.

Ingen forhandlinger

Målsetningen er å stanse avtalen mellom DHT-styret og Singapore-baserte BW Group som gir sistenevnte kontroll over selskapet, samt stagge DHT-styrets «giftpille» og gi samtlige aksjonærer mulighet til å stemme over tilbudet. 

«DHT-styret har ikke stanset restriksjonene innført gjennom giftpillen eller startet forhandlinger med Frontline omkring det foreslåtte tilbudet», heter det i meldingen fra Frontline torsdag morgen.

Gir BW kontrollen

Frontline tapte de første rundene i kampen om DHT. I stedet søkte tankkonkurrenten sammen med en annen aksjonær, Sohmen-familiens BW Group. I bytte mot BWs elleve supertankere fikk BW negativ kontroll over DHT, og øker sin eierandel i selskapet til 33,5 prosent.

I tillegg har DHT-styret vedtatt en «giftpille», som i praksis gir alle aksjonærer utenom Frontline én aksje for hver ny aksje Frontline anskaffer seg.

Frontline krever at styret i DHT gir aksjonærene muligheten til selv å stemme over Frontlines forslag om å slå sammen selskapene, som vil skape verdens største tankrederi. Tilbudet er på 0,8 Frontline-aksje per DHT-aksje, og omfatter også skipene som BW legger inn.

Frontline har også krevd ytterligere juridiske tiltak for å hindre at tiltakene styret i DHT har opprettet for å hindre en sammenslåing med Frontline kan implementeres.

I dagens melding påpeker Frontline at avtalen mellom DHT og BW Group vil gjøre at BW kommer til å kontrollere 45 prosent av DHT, mens øvrige DHT-aksjonærer maksimalt kan eie ti prosent.

- God tro

Frontline har samtidig oppgitt liknende forsøk i retten i New York ettersom det var feil verneting, fremgår det.

- Vi opprettholder vår oppfordring til styret i DHT om å forhandle i god tro med Frontline over tilbudet, og ikke gå på tvers av sine plikter med DHTs aksjonærer, skriver selskapet i børsmeldingen.

Frontline skriver videre at selskapet vil fortsette å se på alle muligheter for å sørge for at DHT-aksjonærene får riktig behandling.

I en separat melding avviser DHT-styret Frontlines krav, som de angir er identiske med kravene som fremsatt overfor domstolen i New York i forrige uke. Saken fortsetter under

DHT-sjefene Trygve P. Munthe (t.v.) og Svein Moxnes Harfjeld.
DHT-sjefene Trygve P. Munthe (t.v.) og Svein Moxnes Harfjeld. (Foto: DHT Holdings)

- Uten holdepunkter

DHT påpeker at saken da ble avvist av retten med henvisning til at Frontline på tidspunktet ikke hadde lyktes med å etablere en sannsynlighet for at dets «krav om at en transaksjon mellom DHT og BW Group brøt gjeldende rett».

«DHT mener Frontlines seneste søksmål er tilsvarende uten holdepunkter», heter det i meldingen fra DHT torsdag.

DHT-aksjonær og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener i kapitalforvaltningsselskapet Sissener As mener avtalen som DHT-styret har gjort med BW går på bekostning av øvrige aksjonærene i DHT.

– Dealen med BW stinker! Styret kan si at de ikke anbefaler Frontline-budet. Det vil være helt fair. Men de agerer på egne vegne i stedet for aksjonærfellesskapets. Styret har ikke gjort jobben sin og ivaretatt alle aksjonærenes interesser, sa Sissener til DN onsdag.

Sissener AS eier gjennom et av sine fond én prosent av DHT. Basert på gårsdagens sluttkurs på New York-børsen prises DHT til over 450 millioner dollar, nær 3,9 milliarder kroner. Det gir Sissener-fondet en eierandel på rundt 40 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg: - Helseteknologien vil gi mer skreddersøm
07:04
Publisert: