Ordkrigen tilspisses ytterligere mellom rederikjempene Frontline og DHT.

Søndag kveld sendte DHT ut en pressemelding der de i harde ordelag avviser John Fredriksens Frontlines tredje forsøk på å snappe opp selskapet (se faktaboks). 

– Vi har enstemmig konkludert med at deres tilbud fortsetter å være fullstendig utilstrekkelig for DHT og dets aksjonærer, heter det i meldingen, som er adressert som direkte tilsvar fra DHT-styret til Frontlines administrerende direktør Robert Hvide Macleod. 

Les også Frontlines tilsvar: Slår tilbake mot DHT
Robert Hvide Macleod.
Robert Hvide Macleod. (Foto: Gunnar Blöndal)

Det brukes sterke uttrykk for å avvise Frontline.

– Frontlines forslåtte overtagelse av DHT er så sørgelig utilstrekkelig at vi ikke tror ytterligere kontakt vil ende med et rettferdig tilbud for DHTs virksomhet, heter det i meldingen fra styret. 

Styret legger i meldingen frem det de omtaler som noen av grunnene som vil vise «helt ærlig, hvor langt unna du er.»

– Vi tar DHT-brevet med stoisk ro, og jeg er fristet til å trekke frem et kjent Ibsen-sitat: Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest, sier Macleod til DN mandag.

Frontline får sterk støtte for argumentene de fremmer i saken, ifølge Macleod, som hevder at selskapet blir «nedringt» av aksjonærene i DHT.

Stikk til Fredriksen

DHT-styret beskriver blant annet forskjellene i forretningsmodellene til de to selskapene. I tidligere år har selskaper tilknyttet Fredriksen tatt opp høy gjeld for å vokse raskt og betale høye utbytter. 

Det er en av grunnene til at riggselskapet Seadrill, som en gang var verdens største i sitt slag målt etter markedsverdi, nå er inne i en gjeldskrise som kan ende opp i amerikansk konkursrett. 

Fredriksen har senere sagt at han «sitter igjen med skjegget i postkassen etter de finans­karene», med en henvisning til denne strategien etter at han brøt med sin mangeårige samarbeidspartner Tor Olav Trøim i 2014.

– Du ser ikke oss være avhengig av overdreven gjeldsgrad for å opprettholde utbytter, skriver DHT-styret i et stikk til Fredriksen-systemet og forretningsmodellen til den norske milliardæren.

DHT-styret kritiserer også Frontline og Fredriksen for å kontrollere eiendeler i ulike selskaper, inkludert DHT, og mener måten Fredriksen og Frontline opererer ikke er gjennom «vel ansette» metoder.

– Vi har ikke en dominerende aksjonær som tapper ut utbyttet gjennom et eksternt administrasjonsselskap. Når vi henter gjeld, gjør vi dette gjennom vel ansette finansinstitusjoner i stedet for å innhente kredittfasiliteter fra tilknyttede parter. Frontline og deres dominerende aksjonær kan ikke si det samme, heter det fra DHT-styret.

John Fredriksen er Frontlines dominerende aksjonær og eier 14,5 prosent av DHT delvis gjennom holdingselskapet Hemen Holding.

Skryter av flåten

En annen av grunnene DHT viser til er at selskapets flåtestørrelse- og sammensetning er endret fra det første Frontline-budet ble inngått. 

DHT inngikk tidligere i år en avtale der selskapet kjøper det Singapore-baserte rederiet BW Groups stortankflåte i en transaksjon der BW Group kommer inn som største aksjonær med 33,5 prosent, og dermed kan blokkere Frontlines oppkjøpsforsøk. 

Avtalen ble omtalt av Frontline som «ikke verst». 

– Vi er enig – og vi mener det var en svært god avtale. Så det kommer ikke som noen overraskelse at du ønsker å anskaffe flåten vår. Men vi bygde ikke opp dette selskapet bare for å gi det til deg for en billig penge. 

DHT viser også til at deres fartøy er yngre enn Frontlines, og dermed bør verdsettes høyere i et eventuelt bud. I meldingen viser selskapet til et møte mellom DHT-ledelsen og Macleod, som beskrives som «ikke fruktbart». De to partene klarte ikke å bli enige om en verdsetting av DHT.

Avviser søksmål

DHT-styret kommer også med krass kritikk av Frontlines valg om å gå til retten for å stoppe DHTs avtale med BW Group og viser til at saken ble avvist av høyesterett i New York. 

– Spillet ditt har vært ren taktikk, skriver DHT-styret i meldingen, og bruker det engelske ordet «gamesmanship», som på norsk kan oversettes som skittent spill innenfor lovverket. 

DHT viser også til Frontlines gjentatte uttalelser om at budene på selskapet er det endelige budet. 

– Vi tror det nå er på tide at både Frontline og DHT vender oppmerksomheten mot mer produktive bestrebelser, heter det i slutten av meldingen fra DHT. 

Svein Moxnes Harfjeld.
Svein Moxnes Harfjeld. (Foto: Mikaela Berg)

DHTs resultater for første kvartal offentliggjøres for øvrig ved børsslutt i USA mandag, sent på kvelden norsk tid.

Handler skip

Kampen om kontrollen i markedet for de aller største tankbåtene ("VLCCer") tilspisser seg.

Frontline har bestilt inntil fire store tankbåter fra det sørkoreanske verftet Hyundai Heavy Industries, melder DNs søsteravis Tradewinds, som viser til kilder nær Frontline.

Frontline driver for tiden et ivrig forsøk på å kjøpe konkurrenten DHT Holdings, som etter å ha avvist budforsøk fra Frontline fant sammen med Singapore-rederiet BW Group. 

DHT byttet tidligere i år en aksjeandel i selskapet mot BW Groups stortankflåte, og de to har fortsatt å bygge ordrebok. BW Group bekreftet tidligere denne uken overfor Tradewinds å ha bestilt fire supertankere fra Samsung Heavy Industries i Sør-Korea.

Fredriksen og Frontline er siste i rekken selskaper som utnytter lave verftkostnader for å bestille nye skip, ifølge Tradewinds. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: