Tor Olav Trøim var John Fredriksens høyre hånd i mange år, men forholdet endte i en bitter strid i 2014. Han ga likevel sin gamle sjef en solid dose komplimenter da han mandag ble intervjuet under åpningen av Marine Money-konferansen i New York.

– Jeg gikk 19 år på den beste business-skolen som finnes, JF-skolen, svarte han, på spørsmål om hvor han lærte om shipping-businessen, skriver shippingavisen TradeWinds.

«JF» er initialene til John Fredriksen, og Trøim gjorde det klart at denne skolen var langt viktigere for ham enn noen formell utdannelse.

– Jeg har vært veldig heldig, sa Trøim.

Brudd og beskyldninger

Fredriksen og Trøim skapte børsverdier for 100 milliarder kroner sammen, men forholdet endte med full skilsmisse høsten 2014, da alle de sentrale forretningsbåndene mellom de to ble kuttet. Forholdet ble neppe varmere i januar i år, da Fredriksen ga Trøim en god del av skylden for den kompliserte gjeldssituasjonen riggselskapet Seadrill befinner seg i.  

– Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sa Fredriksen, med henvisning til Trøim og enkelte andre medarbeidere. 

Under en shippingkonferanse i regi av NTNU-studenter fortalte Trøim like etter at han ikke har snakket med sin tidligere forretningspartner gjennom 19 år siden juli 2014. 

Han mente oljeprisfallet ble for mye for forretningsmodellen. 

– Jeg er beskyldt for å ha ansvaret for finanskrisen i et stort riggselskap, men er fremdeles stolt over hvordan vi bygde opp Seadrill, sa han i foredraget, ifølge Finansavisen.     

Nesten nostalgisk

Ifølge TradeWinds hørtes Trøim nesten nostalgisk ut, og han ønsket sin tidligere sjef lykke til med sitt konsolideringsfremstøt i bransjen.

Intervjueren påpekte at Trøim ofte var «mekanikeren» som dro Fredriksens avtaler i havn, men på spørsmål om Trøim tror Fredriksen savner ham i den rollen begynte Trøim å le.

– Nei. Jeg tror ikke han savner meg i det hele tatt, sa han.

John Fredriksen ble intervjuet i forbindelse med sin 70-årsdag i 2014, med Tor Olav Trøim (til høyre) på kontoret i London. Siden gikk de hver sin vei, etter 19 års «skolegang» for Trøim. 
John Fredriksen ble intervjuet i forbindelse med sin 70-årsdag i 2014, med Tor Olav Trøim (til høyre) på kontoret i London. Siden gikk de hver sin vei, etter 19 års «skolegang» for Trøim.  (Foto: Elin Høyland)

Usunn markedslogikk

Trøim kommenterte også utviklingen i bransjen, og er positiv til hvordan konsolideringen innen bransjen har utviklet seg.

– Folk der forstår at vi trenger kritisk masse. For to år siden tapte folk der fem milliarder dollar. Kanskje det hjalp dem til å forstå hvordan konsolidering fungerer, sier han, ifølge TradeWinds.

Han er tilsvarende skeptisk til tankmarkedet, der han mener nye skip blir kjøpt fordi verftene lokker med gode priser, ikke fordi det finnes etterspørsel.

– Det er da man skal finne noe annet å gjøre, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Undervannsrobot i Nordsjøen styres fra land
Denne undervannroboten kan gjøre reparasjoner på oljeinstallasjoner ute til havs uten overflatefartøy. Hele styringen av operasjonen foregår på land via 4G nettet.
03:27
Publisert: