– Jeg begynner jo å komme opp i en alder da jeg tenker på å flytte hjem. Men det kan jeg altså ikke på grunn av formuesskatten, sier Herman Bergshaven (70) når DN møter ham i en pause i tingretten i Arendal.

Bergshaven eier 27,32 prosent av familierederiet Bergshav Holding. Bror og skipsreder Atle Bergshaven (68) eier resten og har i årevis sørget for at utbyttene til aksjonærene i dette selskapet har vært minimale. To ganger tidligere har Herman Bergshaven fått rettens medhold i økte utbytter, sist i 2011. Men etter en familiefeide som har vart i over 20 år, vil 70-åringen sette sluttstrek. Han vil oppløse selskapet, slik at han får tilgang til sin andel av verdiene. Alternativt vil han bli utløst.

1,5 milliarder?

Da rettssaken mellom brødrene startet mandag, forklarte Herman Bergshavens advokat, Nils-Henrik Pettersson, at verdiene i rederiet trolig er på over 1,5 milliarder kroner. Herman Bergshavens aksjer i Bergshav Holding er isåfall verd vel 400 millioner kroner.

– Atle Bergshaven har gjennomført en utbyttepolitikk med ingen eller neglisjerbare utbytter, langt unna det Herman vil få i formuesskatt om han flytter til Norge. Atle har heller ikke villet love høyere fremtidig utbytte dersom Herman skulle flytte til Norge, sa Pettersson i retten.

– Og eneste mulige kjøper av Hermans aksjer er Atle Bergshaven selv; han vil kjøpe én krone for 35 øre fordi han mener at aksjen ikke er mer verdt på grunn av nettopp manglende utbytte. Dette er klassisk utsultingsproblematikk. Det jeg kommer med, er relativt balansert. Men jeg ser det er ubehagelig for Atle Bergshaven, sa Pettersson.

Tilbyr 35 prosent

Atle Bergshaven mener store­broren, dersom retten skulle komme til at han skal bli utløst, bare skal få 35 prosent av de underliggende verdiene. Dersom det er riktig at de underliggende verdiene er på tilsammen 1,5 milliarder, betyr dette isåfall at han skal betale 143 millioner kroner til Herman Bergshaven, og ikke vel 400 millioner. Atle Bergshaven begrunner dette primært med aksjens manglende likviditet, Herman ­Bergshavens minoritetsposisjon og det faktum at Herman bare eier B-aksjer uten stemmerett.

Rettssaken fortsetter tirsdag med blant andre tidligere statsråd og professor Victor Norman (68) som vitne. Norman har sittet i styret i Bergshavens operative selskap Bergshav Shipholding i en årrekke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.