– Det er helt opplagt alvorlig. Som det kom frem i kommisjonens rapport, så har det medført at vi passerer statusen «poor stability» og inn til «lost ship». Det er helt klart at det er alvorlig i tilfellet KNM «Helge Ingstad», sa sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes til NTB på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

I et vedlegg varsler kommisjonen om sikkerhetskritiske forhold. Den antar at funnet ikke samsvarer med forutsetninger for Nansen-klassen skadestabilitetsstandard. Fregattene fikk vannfylling i tre vanntette seksjoner. Det var noe usikkert om den akterste seksjonen, styremaskinrommet, også hadde fylling.

– Vi har ikke tenkt på om det ligger noe erstatningsansvar her. Det får vi komme tilbake til senere. Vi har akkurat fått denne informasjonen og vi har konsentrert oss om å iverksette tiltak og sørge for at fartøyene er sikre slik at de kan seile, sa Stensønes.

Havarikommisjonen har oppdaget at vanninntrengningen i fregatten gikk raskere enn ventet da det oppsto hull i skroget under kollisjonen 8. november. En feil i konstruksjonen knyttet til skipets aksling er oppdaget, noe som også gjelder de øvrige fire fregattene i Nansen-klassen.

– Vi har iverksatt midlertidige tiltak slik at fartøyene kan seile. Vi er i dialog med Forsvarsmateriell og produsenten Navatia for å finne frem til permanente løsninger slik at dette ikke skal være en sikkerhetsmessig utfordring i fremtiden, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under pressekonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: