Skipsingeniøren med prestisjefull utdannelse fra Massachussetts Institute of Techonology (MIT), regnet som et av USAs fremste universiteter, ble født inn i en skipsrederfamilie.

Men Knut Utstein Kloster så helt nye muligheter.

Nå kan han betegnes som mannen som gjorde tradisjonelt skipsrederi om til moderne cruisefart. Søndag bekreftet familien til NRK at han hadde gått bort, i en alder av 91 år.

Skipsreder Knut Utstein Kloster senior, med Knut Utstein Kloster junior i samtale med Trygve Hegnar i 1985.
Skipsreder Knut Utstein Kloster senior, med Knut Utstein Kloster junior i samtale med Trygve Hegnar i 1985. (Foto: Thoralf Olsen)

Moderne cruisenæringens far

– Det begynte med Sunward, som vi bygget for å gå mellom Gibraltar, England og Spania med biler og passasjerer. Så stengte Franco grensen mellom Gibraltar og Spania. Dermed måtte vi finne på noe annet som hadde med skip å gjøre. Da kom dette med Miami inn, som var begynnelsen på alt sammen, sa Kloster til DN Magasinet i vår.

Deretter gikk det slag i slag, og allerede i 1970 hadde Norwegian Cruise Line fire skip i karibisk cruisefart.

Så kom genistreken som virkelig satte Kloster-familien på kartet: I 1979 kjøpte han et fransk skip og bygget det om til verdens største cruiseskip. Navnet ble S/S Norway.

Og en forkjærlighet for cruise har gått i generasjoner i Kloster-familien siden. Sønnen Knut Kloster bygget «The World», som ble verdens første cruiseskip med leiligheter om bord. Det ble bygget på det norske verftet Fosen Mekaniske, i Indre Fosen.

– Vi er en tett familie som har det utrolig hyggelig og morsomt enten vi sitter rundt middagsbordet eller går turer. Vi snakker mye om cruise, sa den andre sønnen Per Kloster til Aftenposten i 2011.

Så 100 milliarder fordufte

Fra og med 90-tallet falt imidlertid Kloster-familien mer og mer i bakgrunnen i Norwegian Cruise Line, og i dag har selskapet malaysiske hovedeiere.

– Det er ikke noe hyggelig for cruiserederiene det som skjer nå, sa Kloster til DN i april i år, om å se Norwegian Cruise Line bli herjet av koronakrisen.

Da hadde 100 milliarder kroner forduftet i rederiet.

Knut Utstein Kloster med hunden Gaio i april i år.
Knut Utstein Kloster med hunden Gaio i april i år. (Foto: Elin Høyland)

Kloster fortalte da at han tenkte mye på Arne Wilhelmsen, skipsrederen og cruisemogulen som døde tidligere i år.

– Vi har venner gjennom et langt liv og konkurrenter. Han representerte Royal Caribbean og jeg Norwegian Cruise Line, sa Kloster.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.