Awilhelmsen, tidligere Anders Wilhelmsen Gruppen, har gått på en real virussmell på cruiserederiet Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCCL). Siden toppnoteringen i midten av januar har aksjekursen gått nedover i takt med spredningen av koronaviruset.

Onsdag var det registrert over 74.000 korona-smittede i Kina, med rundt 2000 døde. Selv om smittetakten avtar, er det lite som tyder på at utbruddet vil komme under kontroll den nærmeste tiden. Cruisebransjen, som er blitt stadig mer avhengig av kinesiske turister de senere årene, er særlig rammet.

Awilhelmsen er med sine rundt 12 prosent av aksjene største aksjonær og eier i RCCL. Tirsdag var papirtapet for Awilhelmsen på nesten 4,7 milliarder kroner, viser DNs beregninger.

Onsdag var det ingen hos Awilhelmsen som kunne kommentere kursfallet. Da DN skrev om aksjekursen i januar, ønsket ikke selskapet å kommentere problematikken rundt virusutbruddet.

Oppgang nesten borte

Awilhelmsen as eies av Arne Wilhelmsen med familie gjennom heleide Awilhelmsen Holding as.

RCCL var tidligere børsnotert både i New York og Oslo, men er nå kun notert i USA. Aksjen har svingt stadig høyere, og nådde en historisk toppnotering – målt i norske kroner – 17. januar. Fra tampen av sommeren til midten av januar, steg verdien på Wilhelmsen-familiens aksjer fra rundt 24 milliarder til i overkant av 30 milliarder kroner. Etter det seneste kursfallet, var store deler av oppgangen barbert bort.

Da børsen stengte i USA tirsdag var aksjen falt enda 1,58 prosent.

Avlyser 18 seilaser

13. februar annonserte RCCL at det avlyser 18 seilaser i Sørøst-Asia, i tillegg til å endre på planene for flere andre. Til sammen beregner selskapet at dette vil svekke resultatet for 2020 med 0,65 dollar per aksje. Dersom RCCL skulle avbrutt de resterende seilasene i Asia til og med april vil dette senke resultatet med ytterligere 0,55 dollar per aksje, opplyser de, men dette er foreløpig ikke planlagt.

– Dersom reiserestriksjoner og bekymringer knyttet til virusutbruddet fortsetter vedvarer over lengre tid, kan det få betydelig påvirkning på selskapets resultater, heter det i meldingen fra RCCL.

Brannmenn får gratis cruise

Cruiseskipet «Spectrum of the Seas» er RCCLs eneste skip med hjemmehavn i Kina, og det beskrives av rederiet som et «høyinntektskip». Inntil videre genererer det utelukkende utgifter, da det ligger til kai. I slutten av januar var dette beregnet til å senke resultatene for fjerde kvartal med 0,10 dollar aksjen.

Nå settes skipet inn i humanitært arbeid, ifølge en pressemelding fra selskapet. «Spectrum of the Seas» sendes til Australia der det skal ta om bord brannmenn som har kjempet mot de enorme skogbrannene som har rammet landet de siste ukene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.