Koronaviruset har for alvor satt spor i global råvarehandel.
– Det er et veldig stille marked, sier shippinganalytiker Erik Hovi i Clarkson Platou Securities.
Særlig tank- og tørrbulkmarkedet, som i hovedsak frakter olje, jernmalm, kull og stål til storimportøren Kina, har fått hard medfart. Mandag falt capesize-indeksen, som måler utviklingen i prisen store tørrlastskip tar for å flytte varer, i negativt terreng og til sitt laveste nivå noensinne.
Taper penger hver dag
Januar er sesongmessig i utgangspunktet blant de svakeste månedene i året. I tillegg har eksportvolumene av jernmalm ut fra storeksportøren Brasil vært lavere som følge av dårlig vær.
På toppen av dette skyller koronaviruset inn i markedet med full styrke. Kina har forlenget nyttårsfeiringen som følge av utbruddet, som fører til at aktiviteten ved kinesiske havner og fabrikker strupes.
Det har gjort et kraftig innhugg i prisene de store rederiene får for å frakte varene sine.
Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier sier at «cash break-even», nivået man må over for å sitte igjen med overskudd, i snitt er på mellom 14.000-15.000 dollar for capesize-skip. Tirsdag falt snittratene for capesize-skip til 3496 dollar per dag, ifølge TDN Direkt. Det er også lavere enn driftskostnadene som i snitt ligger på rundt 5000 dollar dagen.
Med andre ord, pengene renner ut for mange av tørrlastrederiene.
– Dagens inntjening dekker ikke direkte operasjonelle kostnader, noe som er en veldig vanskelig situasjon for redere, sier Daul.
Raser på børs
Ett av verdens største tørrlastrederier, det John Fredriksen-dominerte Golden Ocean, har falt 16,5 prosent på Oslo Børs siden nyttår.
Star Bulk Carriers har falt 28 prosent i samme periode, mens Tor Olav Trøim-etablerte 2020 Bulkers har falt 11 prosent.
2020 Bulkers-sjef Magnus Halvorsen sier alle deres skip seiler som normalt og at de ikke slutter båter i spotmarkedet fra dag til dag ettersom rederiets skip handler på timecharter-kontrakter med varighet mellom et og tre år.
– Det er for tidlig å si noe om effekten på etterspørsel i Kina som følge av koronaviruset, men i og med at kinesisk nyttår er blitt forlenget vil vi uansett få en lengre periode enn normalt med lavere aktivitet. Kina har hatt en historikk de siste årene på å respondere med å stimulere økonomien etter perioder med tilbakegang og det er nærliggende å tro at det vil skje denne gangen også, sier han.
Faste rater
I 2020 trådte nye drivstoffregler i kraft som betyr at flere rederiet har måttet skifte over til dyrere drivstoff for å tilfredsstille strengere krav til utslipp med mindre de har installert eksosrensesystemer, såkalte scrubbere. Lukas Daul sier at tørrlastrederiene er et av de segmentene i shipping som ikke har klart å sende høyere drivstoffkostnader over på kundene.
– Med dyrere drivstoff som følge av IMO 2020 har time charter-inntjeningen gått ned, med mindre man har installert scrubber, sier han.
Magnus Halvorsen i 2020 Bulkers sier deres newcastlemax-skip tjener en betydelig premie til standard capesize-skip da de har større lasteinntak, lavere drivstofforbruk og scrubbere.
– I tillegg er to av våre seks skip på vannet sluttet på faste kontrakter på faste rater med en bruttoinntjening på cirka 21.000 dollar per dag i snitt, sier han.
– Ekstremt lite bærekraftig
– Alle markedene, både panamax, supramax og capesize (skip av ulike størrelsen, red.anm.) er nede. Det er ekstremt lite bærekraftig, men sånt som vanligvis går over relativt fort, sier Hovi i Clarkson Platou Securities.
Han ser samtidig at stålprisene holder seg relativt greit, og peker på at det er den beste indikatoren på hvordan etterspørselen kommer til å være for capesize fremover.
Dersom koronaviruset varer vil det ramme etterspørselen i Kina ytterligere, og trolig slå inn på nasjonaløkonomien (bnp). Hove i Clarkson tror imidlertid Kina vil gjøre mye for å stimulere økonomien igjen ved å investere i infrastruktur, som for eksempel stålintensive ting.
– Det er ingen tvil om at du kan få en veldig volatil effekt i ratene med en gang panikken roer seg litt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.